Ovogodišnji zagrebački advent iznenadio je turiste i ugostitelje, te djeluje puno skromnije od onog na što smo navikli proteklih godina.
U iščekivanju klizanja, Fuliranja i koncerata u centru Zagreba, posjetitelji su dobili puno manje lampica i kućica, a koncerti se održavaju na novim lokacijama. Na Zrinjevcu nema hrane i pića, na Strossmayerovom trgu nema Fuliranja, a na Tomislavcu se umjesto leda nalaze samo plastične figure klizača. No, ne brinite, nismo ostali bez blagdanskih poslastica.
Fuliranje i klizalište našli su se na terasama hotela. Esplanada je po prvi put ugostila kuhare i barmene koji Fuliranje svake godine obogaćuju novim imenima. Uz nove kulinarske nade i barove, našli su se i meniji poznatih kuhara – spremaju se burgeri s potpisom Ivana Pažanina, a Mate Janković otvorio je 'Institut za kobasice'.
A ljubitelji štukli, moći će i u street varijanti isprobati po mnogima najbolje štrukle u gradu, one koje priprema sam hotel Esplanada.
Prilikom našeg posjeta trenutno najpopularnije terase u gradu, isprobali smo neke od specijaliteta i možemo samo reći - njam! U nastavku donosimo recenzije isprobanih delikatesa, a vama savjetujemo da obavezno posjetite Fuliranje, koje je ove godine ujedno proslavilo i desetu godišnjicu postojanja, i uživate u atmosferi i hrani, ako već niste.
Institut za kobasice by Mate Janković
U Institutu slavnog chefa imali smo priliku probati dvije kobasice: kranjsku i debrecinku obogaćenu umacima i začinima.
Prva opcija je kranjska kobasica sa sirom u brioche pecivu uz dodatak coleslay salate, sweet mustard saucea, salse, kukuruza te mladog i prženog luka.
A druga je debrecinka u brioche pecivu s kiselim kupusom, hrenom, majonezom, prženim lukom i bučinim sjemenkama.
Ove moderne verzije kobasice u pecivu nisu premasne, fino su začinjene, a prženi luk i umak od senfa daju poseban šmek, stoga će ljubitelji jedne od najomiljenijih adventskih jela uživati u aromama koje stižu s Jankovićeve kućice.
Izakaya
Buncek bun
Za ljubitelje japanske hrane, ovdje je riječ o bunu iz klasične ponude Izakaye u zimskoj varijanti s buncekom. Podloga je dinstano zelje s mješavinom sedam azijskih začina među kojima su sezam, čili i cardamom. Dimljeni buncek kuhan je s paprom, a upotpunjen je umakom od domaće majoneze i hrena, mladim lukom, mrkvom u mirinu i togarashijem. Savršeno pekano pecivo oduševit će ljubitelje Izakayinih bunsa u malo drugačijem izdanju, stoga obavezno nemojte propustiti zastati i na njihovoj kućici.
Chef’s Burger by Pažanin
Za ljubitelje burgera - ovo je savršena kućica! Ako preferirate okus tartufa, birajte burger s truffle majonezom, crvenim lukom, pečenom pancetom i malo ljutkastim prizvukom od jalapeno papričica. Za ljubitelje klasičnog cheeseburgera, birajte one s dodatkom iceberg salate, svježe rajčice, kiselih krastavaca i Zdenka sirnog namaza.
Burger s pancetom nije preljut pa se nemojte uplašiti jalapena, okusi se dobro miješaju, meso je vrlo sočno, a pecivo mekano. Varijanta cheesburgera sve je samo ne klasični cheeseburger, a Zdenka sir daje mu poseban okus.
Restoran El Toro
Restoran El Toro ostao je vjeran južnoameričkim okusima, a posjetitelje najviše oduševljavaju njihovi tacosi s govedinom ili svinjetinom, kao i kobasica u pecivu. Okus Božića donijet će vam malo cimeta s kojim je začinjena ova kobasica bez ovitka koja u principu izgleda kao šiš. Dodana je coleslaw salata, rukola, prženi luk i barbecue umak. Ukusi se lijepo nadopunjuju i prilično je sočno, a nećete se namučiti ni dok ga jedete jer se tortilja jednostavno može malo zarolati.
Kušali smo i tacose s biftekom rezanim na rezance sa salsom začinjenom na meksički način, rukolom, umakom od majoneze i wasabija, te prženim lukom. Ovo jelo je zaista ukusno i neće razočarati ljubitelje bifteka, a odvažite ga se probati čak i ako niste ljubitelji wasabija (kao neki od nas) jer se on ovdje ne dominira.
Kako i sami kažu, ljudi se po tacose vraćaju u redovima, a jednako su im popularni cannoli punjeni tiramisu kremom.
Good kut
Pronašli smo i opciju za vegane i vegetarijance, na čak dvije kućice na ovogodišnjem Fuliranju, a posebna ponuda i odličan ukus osvojit će i svakog mesojeda.
Beg’s Plant Based Butchery
Ovdje smo probali tri jela. Prvo je Beg's Double Cheese, beyond meat pljeskavica uz dodatak veganskog sira, rikole, iceberg salate, veganske majoneze i barbecue umaka. Bitno je napomenuti da su i peciva u kojima se ovo servira veganska, dakle bez maslaca i jaja.
Tu je i Begs Santa's Balls u kojem se nalazi veganski sir, domaća marinara od od rajčice, malo bosiljka i beyond meat ‘mesne’ okruglice.
Na kraju imamo Begs Choco Chilli koji su, kako smo načuli, neki već proglasili najboljim jelom Adventa, a radi se o tortiljama s chilli con carne, ali, pogađate, bez mesa. Radi se o mljevenoj verziji beyond meat, začinjeno chillijem i čokoladom s malo graha, te je dodano vegansko vrhnje, začinjeno s malo jalapenosa te je sve posipano ribanom čokoladom.
KAJ chai
Definitivno hit piće na Fuliranju je Kaj Čaj, vrući crni čaj začinjen rakijom od marelice i s malo svježeg soka od limuna. Ovu poslasticu nikako ne smijete preskočiti jer je odličnog okusa, osvježavajuća i sigurno će vas zagrijati na niskim temperaturama. Uz njega, počastili smo se i njihovim slasnim prženim batatom.
Od ostalih kućica definitivno bismo izdvojili Esplanadinu i njihove legendarne zapečene štrukle, a 'fun fact' je da je ovo prvi put da se Esplanada priključila 'street food' kućicama, a njihovo osoblje zadržalo je svoje uniforme s leptir mašnom što je, složit ćete se, vrlo profesionalno i u maniri ovog renomiranog hotela s 5 zvjezdica.
Uz odličnu gastro ponudu, lokacija je savršena i za fotkanje, a spremno je čak šest photo pointova. Ako ste već krenuli i u kupnju blagdanskih poklona, možete zastati i u 'Fuliranje Fun Shopu'.
Stoga, nema razloga da ne posjetite jubilarno deseto Fuliranje, uživate u finoj hrani i muzici i stvorite uspomene, svakoga radnog danaod 12 do 23 sata, te vikendom od 11 do 23 sata. Ne zaboravite covid potvrdu!