Tijekom odlaska na dijetu mnogi ljudi nesvjesno će raditi slične pogreške.Nutricionisti savjetuju da jedete češće, ali pažljivo izabrane namirnice.

S obzirom na skori dolazak proljeća, počinjemo razmišljati o namirnicama koje unosimo u organizam kako bismo se riješili nakupljenog viška kilograma.

Hladnije doba godine 'zahtjeva' hranu koja je bogata kalorijama, a uključivši globalnu pandemiju koronavirusa, manjak tjelesne aktivnosti te blagdansko vrijeme, mnogi počinju razmišljati o dijeti.

Hladnije doba godine zahtjeva kaloričnu hranu
Shutterstock 

Prilikom toga, brojne osobe krenut će s prehranom 'na svoju ruku' umjesto da se posavjetuju s nutricionistima. U takvoj prehrani dolazi do isključivanja određene kategorije namirnica - ugljikohidrata, a povećavaju unos vlakana kroz povrće i voće.

S odlukom da 'istope višak kilograma' mnogi unose znatno manje kalorija nego što njihov organizam zahtjeva.
Takav plan će se možda na prvu pokazati djelotvoran, ali izgubljene kile mogu se vratiti poput bumeranga.

Poznato je kako bi dnevni unos kalorija trebao biti manji ako se žele izgubiti suvišni kilogrami. Prema istraživanjima, smanjenje dnevnog unosa za 500 do 1000 kalorija dovest će do gubitka od pola kilograma do jednog kilograma tjedno.
No, uskratimo li tijelu dodatne kalorije želeći što brže rezultate učinit ćemo si 'medvjeđu uslugu'.

Prilikom dramatičnog smanjenja broja kalorija koje unosimo na dnevnoj bazi, rezultirat će smanjenjem brzine metabolizma.Razlog je jednostavan - organizam će početi 'štedjeti' kako bi se prilagodio novim okolnostima.

Važno je jesti hranu bogatu vitaminima
Profimedia 

Zabrinjavajuća je činjenica kako metabolizam ostane spor i kada prestanemo s dijetom i tako lakše dolazi do masnih naslaga. Zato je istinita rečenica koju nutricionisti ponavljaju: 'Kada si na dijeti, jedi više, ali biraj namirnice koje jedeš'.

Najlakši način za izgubiti višak kilograma je zamjena kalorične hrane s onom koja je puna vitamina, minerala i vlakna te da se jede u dovoljnim količinama. Samo na taj način organizam neće prepoznati prehranu kao opasnost i krenuti s 'štednjom' masnih naslaga.