Na eventu Food  Market by StoryGourmet održano je veliko finale natječaja 'Kuhaj kao chef' u sklopu kojeg je, između petoro finalista, odabran pobjednik koji je osvojio vrijednu nagradu – Aspirinu stipendiju u iznosu od 30.000 kuna. Zadranin Duje Prlj, koji je za svoje usavršavanje odabrao restoran Lari&Penati, osvojio je prvo mjesto s ukupno osvojenih 100 bodova, a evo što nam je rekao u kratkom pobjedničkom razgovoru.

Story: Jesi li očekivao pobjedu?

Uvijek idem na pobjedu. Očekivati je malo teška riječ.

Story: Koliko si se dugo pripremao za danas, ali i za natjecanje općenito?

Pa najviše sam se pripremao za finalno jelo. Zapravo, njegovo osmišljavanje je trajalo nekakvih desetak dana. Prvo početni koncept, pa umaci koji nisu odmah uspjeli, morao sam mijenjati neke stvari. Konzultirao sam se i sa svojim kumom, koji je isto jako dobar kuhar pa mi je dao par dobrih ideja. Sve sam to onda ukombinirao u jednu cjelinu koja je na kraju, eto, imala smisla.

Gavna urednica StoryGourmeta Emina Basara i dekan Visoke škole Aspira Alen Jerkunica s pobjednikom natjecanja Dujetom Prljom
Filip Hofer 

Story: Osvojio si Aspirinu stipendiju, dakle, postaješ student. Pretpostavljamo da ćeš upisati smjer gastronomije. Kako ćeš uklopiti studiranje u svakodnevicu?

Moram vidjeti, ne znam koliko će mi vremena oduzeti studiranje. Pretpostavljam da Aspira ima prilagođene programe za zaposlene ljude. Ali svakako ću ukomponirati, veselim se jer obožavam kuhati.

Story: Voliš li kuhati kod kuće? 

Jako često kuham kod kuće, skoro svaki dan. Kad god stignem.

Story: Gdje pronalaziš inspiraciju za ideje i recepte?

Upravo kod kuće. Često idem i po restoranima. Također, kada si u cijelom tom kulinarskom svijetu i to te zanima, društvene mreže i internet nepresušan su izvor inspiracije.

Pobjedničko jelo - mozaik od brancina
Filip Hofer 

Pobjedničko jelo - mozaik od brancina s crnilom sipe i sezonskim povrćem oduševio je stručni žiri koji mu je dodijelio maksimalnih 100 bodova. Duje je od riblje kože napravio čips te emulziju od ribljeg temeljca i maslinovog ulja, pošpricanu uljem od divljih šparoge. Na kraju je svoje jelo završio s mentom i koprom.

Domaće brioche pecivo sa salatom i kozicama - jelo drugoplasirane Maje Šipek
Filip Hofer 

Drugo mjesto osvojila je, sa 92 boda, Maja Šipek, koja je svoje kulinarske vještine brusila u RougeMarinu, a u finalu je pripremila domaće brioche pecivo unutar kojeg su se nalazili salata od iceberga i celera, kozice obložene umakom od domaće majoneze i na vrhu klice graška, malo čilija i sa strane čips od batata. Treća je bila Dina Karanović (Tha Rock Pub) sa 90 bodova, a četvrto mjesto zauzeo je Luka Džaja (El Toro) sa 83 boda. U žiriju su bili chefovi Tea Pilat, Igor Tomljenović, Marin Medak, Mario Mihelj i Nikša Boban, Lucije Bilandžić (projekt Dva srca i kuhača) te Emina Basara, glavna urednica StoryGourmeta.

Čestitamo Duji na pobjedi, ali i svim natjecateljima koji su se sudjelovali i oduševili svojim jelima!

U galeriji pogledajte više fotografija s velikog finala natjecanja 'Kuhaj kao chef' te zabavnih kulinarskih radionica trećeg dana eventa Food Market by StoryGourmet.

Filip Hofer Food Market by Story Gourmet je gastro event koji prati svjetske trendove