Prije 15-ak godina Barbara Ljevar, suvlasnica Vinarije Kaptol, iz Austrije se s obitelji vratila u rodnu Slavoniju, gdje su kupili mali vinograd i odmah proizveli vrhunsko vino. Uvijek su željeli, priča Barbara, ispričati svoju priču o našem kraju i upoznati ljude s onim što se krije ispod obronaka Papuka, a kako bolje to učiniti nego proizvesti nešto autohtono. I tako je nastalo njihovo prvo vino za guštanje s obitelji i prijateljima. Kako to u Slavoniji obično biva, brzo ga je nestalo i vino je – kaže Barbara u šali – odmah ostavilo dubok trag.


"Tada nismo ni bili svjesni da će nam upravo taj mali vinograd zagolicati maštu u budućnosti. Prošlo je nekoliko godina, bila sam pri završetku fakulteta, kad smo sve intenzivnije počeli razmišljati o vinariji s obzirom da je naš kraj već stoljećima poznat po uzgoju vinove loze i tako smo prije pet godina zaključili da je pravo vrijeme da iskoristimo sve tradicionalne i skrivene vrijednosti našeg kraja i pretočiti ih u novu, još neispričanu vinsku priču koja će objediniti sve ono najvrjednije što naš kraj nudi. Zasukali smo rukave, okupili mladi tim ljudi i počeli iz temelja graditi ono što danas ponosno nazivamo Vinarijom Kaptol“, počinje svoju priču Barbara.
Vinarija Kaptol je mlada, ambiciozna vinarija smještena ispod obronaka Papuka, u istoimenom mjestu Kaptolu. Upravo je prijateljsko i obiteljsko okruženje temelj stvaranja ove posebne priče koja je nastala iz čiste ljubavi prema vinu i svom kraju.

"Često nas nazivaju ženskom vinarijom, jer se stvorila posebna ženska energija oko dvije vlasnice koje stvaraju ovu vinsku i turističku priču Kaptola. Uz čuvene položaje vinogorja Kutjevo, poznate u svjetskim razmjerima, želimo pozicionirati Kaptol svjetskim destinacijama uz bok i marljivo na tome radimo. Vinarija trenutno proizvodi 50.000 litara vina godišnje, a većina se proizvodnje odnosi na graševinu, s obzirom da je ona ipak kraljica slavonskih vinograda. Vina koja slijede Graševinu su Sauvignon, Rose (koji je svojevrsni ambasador vinarije jer upravo njegova lepršavost i svježina nudi posebno iskustvo koje savršeno opisuje i sam duh Vinarije) i Cuvee, a uskoro i naš prvi pjenušac. Veliki vjetar u leđa nam svakako daju brojne dodjele vinskih nagrada, na kojima smo osvojili brojna zlata u zadnjih nekoliko godina“, pojašnjava Barbara. Slaže se da u ovom biznisu i dalje vlada stereotip kako je vinska industrija i sama proizvodnja vina "muški posao“, ali se to uvelike mijenja pa žene lagano zauzimaju značajni dio te su se pokazale potpuno ravnopravnima s muškarcima.
"Volimo što smo dio promjene i vrlo smo ponosne na to, ali jedino zajedničkim radom i znanjem možemo napredovati i pozicionirati hrvatsko vinarstvo u sam svjetski vrh“, kaže Barbara, kojoj ne manjka ni planova ni želja. Upravo su, kaže, u procesu izgradnje velikog vinskog podruma s kapacitetom do 300.000 litara, kojeg planiraju završiti do kraja godine. Dovršetkom nove proizvodne zgrade zaokružit će jedan dio vinsko - turističke priče koju Vinarija nastavlja razvijati, nakon čega slijedi završetak uređenja nove kušaonice i ostatka imanja. Pandemija im je, kao i svima, bila veliki udarac, a s obzirom da su izravno povezani s turizmom i ugostiteljstvom koje je bilo najviše pogođeno.


"Ali moramo napomenuti kako se nešto i dobro izrodilo iz cijele ove ružne priče, a to je da su ljudi krenuli istraživati svoju zemlju, svoj kraj, što se uvelike osjetilo u većem broju posjetitelja i u našoj vinariji, a taj trend se svakako nastavlja“, kaže Barbara, koja je u dosadašnjem radu najponosnija upravo na to što su ljudi kroz njihova vina i viziju upoznali cijelo njihovo okruženje i zaljubili se u njega. Barbara je sretna i zbog toga što je imala priliku predstaviti i vlastiti online tečaj kušanja vina na platformi Priceless.com.

 "Svakako nam je veliko zadovoljstvo što smo dio Mastercardove platforme čiji je cilj proširiti vidike zaljubljenicima u nova iskustva u raznim područjima. Mi smo iskoristili ovu priliku kako bismo svima predstavili ono što najbolje znamo, kako pravilno kušati vino i uživati u njemu. Kroz desetominutni video, objasnili smo osnove kušanja vina, predstavili karakteristike slavonskih vina i odgovorili na dodatna pitanja vezana za skladištenje vina i slično. Uvid u sve to možete dobiti iz udobnosti svoga doma“ kaže Barbara, koja – s obzirom na to da zadnjih godina sve više naginje crnim vinima – preporučuje Cuvee Vinarije Kaptol, prvo vino koje je izašlo iz njihova podruma i odmah dobilo oznaku vrhunskog vina. Kao takvo, svakako uživa poseban status.
Iskustvo je dio platforme Priceless.com koja nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard® kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija ili onima koji se jednostavno žele odmoriti ili zabaviti na manje uobičajen način.

*Sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.