Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TETOVIRANJE BRADAVICA 'Darko mi je pomogao da se ponovno osjećam kao žena!'

Irena Širanović i Darko Radulović besplatno rade ono što bi svim ženama oboljelima od raka trebao omogućiti sustav – pomažu im da se psihički osnaže – jer to je važan dio oporavka

 tetoviranje foto robert gašpert.jpg Izvor: Robert Gašpert

Story provodi veliko nacionalno istraživanje o tome kako žive osobe oboljele od karcinoma i članovi njihovih obitelji te što je sve nužno promijeniti kako bi se unaprijedila njihova kvaliteta života. Ako ste se liječili od neke maligne bolesti ili je netko od vaših najbližih obolio, sudjelujte u našem istraživanju i dajte svoj doprinos Story Pink pokretu #dasamprijeznala.

Kad je vlasnica tatoo i piercing salona Irena Širanović prije tri godine naišla na internetski članak o mastektomiji, to ju je, kaže nam, potaknulo na ideju uvođenja tetoviranje bradavica kao usluge u njezinom salonu Octopus. Popričala je o tome s kolegom Darkom Radulovićem, koji tetovira realistične dizajne, te su se složili da bi tu uslugu ženama oboljelima od raka davali besplatno. Iako interes nije odviše velik, jer postoji niz okolnosti i preduvjeta koje treba ispuniti, pa i u potpunosti završiti s kemoterapijom i lijekovima kako bi se tijelu dalo vremena za imunološki oporavak, Darko je do sada besplatno tetovirao pet žena koje su ispunjavale preduvjete. Darko ove godine otvara i vlastiti studio – INKognito u Velikoj Gorici – gdje će također nastaviti besplatno pružati ovu uslugu.

 mamografija Izvor: Shutterstock

'Ne možete ni zamisliti kakve su reakcije žena. Sretne su, zahvalne, a jedna gospođa rekla je da se ponovno osjeća kao žena', prisjeća se 41-godišnji tattoo majstor i nastavlja:
'Sjećam se gospođe kojoj sam istetovirao bradavicu, otišla je sretna i zadovoljna. Odjednom mi zvoni mobitel i ta ista gospođa me zove da izađem van iz salona i plače. Uplašio sam se da sam nešto krivo napravio, a kad sam izašao van, ona me zagrlila i zahvaljivala se i uporno htjela platiti. Malo smo porazgovarali i objasnio sam joj da neću uzeti novac. Njezina sreća i oduševljenje nakon svega kroz što je prošla, bila mi je dovoljna nagrada'.

Hoće li liječnik sačuvati ili ne bradavicu nakon mastektomije ovisi o veličini i mjestu raka, kao i veličini dojke. Postoji i mogućnost stvoriti bradavicu od tkiva u zasebnoj operaciji, ali ona se obično s vremenom izravna. U svakom slučaju, rekonstrukcijom dojke želi se postići maksimalno moguća sličnost s drugom dojkom ili s dojkama prije operacije (ako je riječ o dvostrukoj mastektomiji). Rekonstrukcija bradavice finalni je korak u procesu rekonstrukcije, pa postoji kirurška rekonstrukcija, mogućnost upotrebe silikonsko protetskih bradavica, a kao vrlo efikasna metoda, koja donosi niz psiholoških dobrobiti, svakako je i tetoviranje. To je umjetnost, kreativnost, dar i, u slučaju naših tatoo majstora, plemenii čin koji donosi mentalnu rehabilitaciju nakon pobjede opake bolesti.
'Prije samog tetoviranja, potrebno je dogovoriti termin za konzultacije. Konzultacije traju oko pola sata i besplatne su. Na tom terminu treba pogledati stanje tkiva na kojem bi se tetovaža radila, te objasniti klijentu što se može ili ne može izvesti i kakav može biti očekivani rezultat. Ukoliko postoji velika količina ožiljkastog tkiva ili iz bilo kojeg drugog razloga tetovirač smatra da tetovaža na kraju ne bi dobro izgledala, savjetovat će klijentu odgodu ili odustajanje od tetoviranja. Do odgode također dolazi ukoliko je klijent još uvijek pod terapijom, a od same operacije do tetoviranja trebalo bi proći minimalno 6 mjeseci i klijent se obavezno treba posavjetovati i sa svojim liječnikom', pojašnjava Irena Širanović.
Darko, pak, dodaje kako se trudi odraditi svoj posao najbolje što može, odnosno da bradavice izgledaju što realnije ili da budu ujednačene s drugom dojkom (ako se radi o jednoj dojci), pa uvijek prije zahvata napravi 3D efekt.

 nature Izvor: pexeles

'Jedna klijentica, kojoj sam crtao obje bradavice odjednom, ispričala mi je kako je došla kod liječnika koji ju je operirao na kontrolu i kako on uopće nije primijetio da su bradavice istetovirane. Mislio je da ih nije ni uklonio. Druga klijentica mi je rekla da je došla kod mene na preporuku jednog liječnika, pa se nadam da idemo u smjeru te kompletne postoperativne usluge, odnosno suradnje liječnika i tattoo artista, jer je i to psihičko osnaživanje važan dio oporavka', smatra Marko. Osim toga, mnoge žene još uvijek ne znaju da postoji ta usluga, da je zahvaljujući Darku besplatna te da je riječ o postupku koji ne boli.

Sve što osobama u postupku rehabilitacije može poboljšati kvalitetu života od neprocjenjive je važnosti za cjelokupni oporavak. Koliko su uopće čekali na dijagnozu, jesu li preglede obavljali preko uputnice ili kod privatnih liječnika, kako su se osjećali kad su tek saznali za bolest, a kako u postupku liječenja, što im je najviše nedostajalo tijekom liječenja i rehabilitacije, koliko je bolest utjecala na njihove financije, odnose unutar obitelji i samopouzdanje, samo su neka od pitanja koje smo postavili u velikom istraživanju i na koje tražimo odgovore. Bilo da ste se sami suočili s dijagnozom ili je netko od vaših bližnjih bolovao od karcinoma, uključite se u istraživanje i postanite dio Pink pokreta za bolji život.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image