Iako su mnogi već na godišnjim odmorima, ideja za jendodnevni izlet ili pak neko buduće putovanje na Jadran nikada dosta.

Naša se obala tako može pohvaliti stalnim porastom zanimljivih atrakcija i iskustava koje se nude gostima, od jahanja konja u moru, pa sve do dugih šetnji uvalama u kojima žive dupini. No, mnogi i dalje najviše vole jednostavan odmor na plaži i kupanje u tirkizno plavom, čistom moru.

Ukoliko ste među onima koje zanima točno takav tip odmora na Jadranu, vrijeme je da posjetite čaroban otočić Proizd, a koji se smjestio nedaleko Korčule i koji je glavna atrakcija Vela Luke. Ovaj otočić bez hotela i apartmana, na kojem baš nitko ne živi, slovi za dijelić raja na Zemlji, a poznat je po sunčanim kamenim plažama i moru koje je najčišće na Mediteranu.

Na samom ulazu u velolučki zaljev smješten je Proizd, a do njega vam iz Vela Luke treba oko 30 minuta vožnje brodicom koja turiste prevozi svakih sat vremena. Dokaz ljepote Proizda je i činjenica da je 2007. proglašen najljepšim otokom Jadrana, a njegova očaravajuća priroda koju tvori spoj bijelog stijenja, oblutaka i savršeno čiste morske vode te borovih šuma malo koga će ostaviti ravnodušnim.

Iako je Proizd i njegovi famozni 'Bili Boki', odnosno njegove plaže, dobro poznat lokalcima, za njega se posljednjih godina pročulo i diljem svijeta. Tako ga Daily Telegraf uvrštava u 5 naljepših plaža na Jadranu, a New York Times ga preporučuje među 12 najljepših izleta na svijetu. To su definitivno reference koje bi mnoge mogle nagovoriti da ovog ljeta na jedan dan, ukoliko se nalaze na dubokom jugu Hrvatske, odluče posjetiti Proizd i na vlastitoj koži iskuse sve njegove čari.

Na Proizdu inače postoji samo mali bar, a nema automobila ni restorana, pa je dobro hranom se unaprijed opskrbiti. Najljepše plaže se nalaze na strani otoka koja je udaljena od pristaništa za brodice, a do njih vode uređeni puteljci kroz borove šume.

Najpoznatije plaže Proizda su već spomenuti 'Bili Boki', a kojih ima tri. Iako na njima nema hlada, ljepota i čistoća mora ovdje su tolike da bi im mnogi oprostili i puno veće mane. Sa sve tri plaže se pruža pogled na Hvar, a uživanje u osvježavajućem i tirkiznom moru je zagarantirano. Nije ni čudo da je ovo mjesto među omiljenim ljetnim destinacijama domaćih travel influencera.