Razmišljate li još uvijek gdje biste mogli provesti godišnji odmor, a sanjate o miru i tišini i destinaciji koja ne vrvi turistima, svakako razmislite o Lastovu, biseru južnog Jadrana kojeg je i ugledni britanski 'The Guardian' uvrstio među 10 najljepših europskih otoka.

Udaljen svega 14 kilometara od bajkovite Korčule o kojoj smo pisali nedavno i koju su čitatelji i urednici uglednog portala 'Big 7 travel' proglasili petim najljepšim otokom na svijetu, Lastovo je još uvijek, unatoč sve većem broju onih koji ga otkrivaju, oaza koja će vas mirom i netaknutom prirodom u potpunosti opustiti.

Brojne crkvice, vinogradi i više od 200 km pješačkih staza oduševit će svakoga, a jednako će uzbudljive biti posjete skrovitim uvalama do kojih se može doći iznajmljenim brodicama, kao i ronjenje i otkrivanje okolnog akvatorija i podvodne flore i faune.

'Provedite vrijeme u borovim šumama diveći se otočkim kućama u venecijanskom stilu, zatim istražujući neke od njegovih crkava ili plivajući u prozirnom moru uvale Skrivena luka', piše u objavi 'The Guardiana' kojemu ovo nije prvi put da piše o ovom šarmantnom otoku

'Bio je to prekrasan prizor: stjenoviti rtovi i plavo more, duboko i tajanstveno. Mladen mi je pokazao na uvalu ispod. 'U proljeće sam vidio dupine kako tamo stjeruju na tisuće riba, a onda lude jedući ih'... 'Sljedećih sam dana kanuom istražio desetak usamljenih uvala i stjenovitih obala i odvezao se do Lastova, mjesta okićenih dimnjaka i očaravajućih ruševina. Navečer sam sjedio na zidu i promatrao rotore mog divovskog kozmičkog helikoptera (odsjeo je u svjetioniku Struga, op.a.). Počinjao sam se osjećati izgubljenim i poželio sam ostati tu zauvijek', pisao je za 'The Guardian' Kevin Rushby još 2017. godine, u potunosti očaran svime što mu je Lastovo ponudilo, priznavši kako mu je malo nedostajalo da Lastovo zauvijek zauzda nomada u njemu.

Inače, na Lastovu postoji samo jedan hotel, a upravo zahvaljujući malenom broju stanovnika i posjetitelja te netaknutoj prirodi ovaj je otok još uvijek jedno od svjetlosno najmanje zagađenih mjesta na svijetu.