Osjećate li se sat-dva nakon obroka umorno? Jedete li hranu s malo kalorija, a opet se debljate? Imate li tijekom dana vidljive promjene raspoloženja? Ovo su samo neka od pitanja na koja nam nudi odgovor nova hit knjiga 'Glukozna revolucija' koja je u manje od dva tjedna od objavljivanja u hrvatskom prijevodu stigla čak na treće mjesto najprodavanijih naslova u nas.

Francuska biokemičarka, autorica bestselera i utemeljiteljica milijunskog pokreta Glucose Goddess, stotinama je tisuća ljudi pomogla da unaprijede zdravlje učinivši najnovije znanstvene podatke dostupnima. Vjerovali ili ne, devedeset posto osoba među nama pati zbog prevelike količine glukoze u svom organizmu – a većinom toga nismo svjesni. Simptomi? Žudnja za slatkim, iscrpljenost, neplodnost, akne, bore… I, s vremenom, dijabetes tipa 2, rak i demencija. Iako svakodnevno možemo osjetiti učinke nestabilnog šećera u krvi, dosad nije bilo jasno kako to spriječiti i o čemu se doista radi.

Služeći se najnovijim znanstvenim podacima i vlastitim pionirskim istraživanjem, Jessie Inchauspé nudi jednostavne savjete s pomoću kojih možete ublažiti svoje simptome – a da ne morate na dijetu ili se odricati hrane koju volite.

Glukozna-revolucija-MU-652x1000.jpg
promo 

Mi se ovdje nećemo upuštati u znanstvene teorije, no skeptike moramo umiriti. Ipak ima previše nekakvih 'revolucionarnih teorija koje mijenjaju svijet' – bez pokrića. Ako razina glukoze u našoj krvi nije uravnotežena, lampice počnu treperiti i upale se alarmi. Nabacimo prekomjerne kilograme, naši hormoni podivljaju, osjećamo se umornima, žudimo za šećerom, koža nam se ospe prištićima, pati i naše srce. Razina šećera u krvi očituje se tijekom dana u tzv. 'glukoznim šiljcima' – na jednostavnom dijagramu baš tako izgledaju, kao šiljaste planine. Kada su oni jako istaknuti, tada dolazi do neravnoteže u cijelom organizmu te se on prekomjerno opterećuje. Rezultati tog opterećenja gore su opisani i svi se možemo složiti da ih se podhitno želimo riješiti. No kako?

Nije tako komplicirano kako bi se moglo činiti. Prvo, objedujemo li ispravnim redoslijedom, a autorica se u knjizi i na društvenim mrežama trudi objasniti kako uz bezbrojne primjere, značajno možemo utjecati na (ne)stvaranje glukoznih šiljaka. Drugo, postoji tajni sastojak koji vam može pomoći u regulaciji glukoze te posljedično u mršavljenju i ostajanju zdravim – on se zove ocat. ( No, prije nego što odete u trgovinu po Kisko ili nešto još gore, pročitajte kod autorice koji su octevi efikasni, a koji ne i zašto.)

Osim toga, milijun je tu vrlo korisnih savjeta u knjizi, a spominje se i doručak kao najvažniji obrok u danu. Ako tu uspijete napraviti dobar odabir namirnica i redoslijeda njihova konzumiranja, napravili ste ogroman posao.

Primijetit ćete da u ovom članku nismo ulazili u direktno savjetovanje vas kao čitatelja. To nema veze s time što bi se moglo činiti da savjeti nisu jednostavni – naprotiv. Toliko su jednostavni da smo gotovo sigurni da ćete pogriješiti ako ne pročitate što govori sama autorica. To možete učiniti na društvenim mrežama, i to prilično detaljno, a ako želite saznati doista sve što ima reći o temi, toplo preporučujemo ovu neočekivano zabavnu i prilično fascinantnu knjigu.