Glavnu ulogu u razvoju turizma oduvijek je imala čovjekova potreba za zabavom, hedonizmom i opuštanjem. Modernom turistu više nije dovoljno ponuditi splet kulturno-povijesnih znamenitosti, jer on, osim očima, destinaciju želi doživjeti svim osjetilima. Takvi gosti, znaju to dobro u Istri, žele spojiti doživljaj destinacije s različitim umijećima, pri čemu gastronomija tom kreativnom turizmu, ipak, daje posebno značenje. Pašta s tartufima, guštanje u pravoj istarskoj malvaziji, noćenje u luksuznom hotelu – možete li zamisliti bolji vikend od ovoga? Upravo to (i puno više od toga!) doživjeli smo tijekom gurmanskog provoda u hotelu San Rocco u Brtonigli, gdje smo 'pobjegli' na tri dana i dvije noći kako bismo uživali u vrhunskom gastro iskustvu, jelima koje servira obitelj Fernetich i njihova talentirana chefica Floriana Ružić, ali u sudjelovali u zero waste kulinarskom tečaju.

restoran San Rocco
Mastercard 

priprema domaće tjestenine, restoran San Rocco
Mastercard 

Prvi dan nezaboravnog vikenda bio je rezerviran za kušanje tradicionalnih jela, a drugi za večeru u istarskoj konobi u društvu 'istomišljenika' ili ljudi koji, baš poput nas, žele nešto više od putovanja. U hotelu San Rocco, koji pripada grupaciji malih, luksuznih hotela Stories, Croatian Unique Hotels, kažu kako im dolaze gosti iz cijelog svijeta koji žele upoznati način života lokalnog stanovništva, a to najbolje mogu upravo kroz hranu. Jer, hrana je univerzalni jezik.
'Jela koja gosti pripremaju s Florianom nikada nisu ista i ovise o sezoni, tj. dostupnosti pojedinih namirnica koje nabavljamo na tržnici ili beremo u vlastitom vrtu. No nekako se pokazalo da gosti najbolje reagiraju na domaće pašte, raviole i slične delicije od tijesta koje onda svi zajedno pripremamo i degustiramo, kaže chef Teo Fernetich, naš domaćin iz San Rocco restorana.

restoran San Rocco, tratufi
Mastercard 

Ravioli s ribom i bijelim tartufima bio je naš 'zadatak' za pripremiti i degustirati. Na jelovniku ovog restorana uvijek je voće i povrće ubrano izravno iz njihovog vrta, kao i riba i meso strogo lokalnog i certificiranog podrijetla. Chef Teo naglasio je kako u San Roccu i inače uvijek vode računa o 'zero waste' kuhanju, pa se gotovo ništa ne baca. Tako smo, između ostalog, na našem 'tečaju' održivog kuhanja naučili kako iskoristiti kruh od jučer. Ovdje ga melju, potom aromatiziraju te od njega rade ukusan crumble, kojeg poslužuju kao dodatak jelima.

restoran San Rocco
Mastercard 

 A kako finih zalogaja nema bez dobrih kapljica, uz vrhunske gastronomske delicije uživali smo i u kušanju vina u podrumu vinarije Coronica te u druženju s hotelskim sommelierom. I šetnja predivnim vrtom ovog luksuznog hotela impresivna je sama po sebi, no gosti imaju pristup i brojnim drugim sadržajima. Sauna, hidromasažni bazen, mogućnost istraživanja okolice na biciklima…, dali su ovoj trodnevnoj avanturi dodatnu čar.
'Sretni smo što smo, uz našu visoku gastronomiju, imali priliku predstaviti i naš mali, ali luksuzni hotel San Rocco na sjeverozapadu Istre, u gradiću Brtonigla. Ipak, najdraže nam je to što smo svakom našem gostu omogućili da doma ponese jedinstveno iskustvo i neopipljive suvenire', kažu naši domaćini.

restoran San Rocco
Mastercard 

Doista je bilo neprocjenjivo opustiti se u ovom idiličnom istarskom mjestašcu i kušati vrhunske domaće delicije, ali i naučiti ponešto o održivom kuhanju. Svi koji žele i sami provesti nezaboravan vikend u Istri, ovo iskustvo mogu kupiti na Mastercardovoj platformi Priceless.com, gdje se kroz niz različitih iskustava diljem svijeta prezentira ono najbolje od naše zemlje. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard® kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja ili onima koji se jednostavno žele odmoriti ili zabaviti.

restoran San Rocco
Mastercard 

Luksuzni San Rocco nije jedino iskustvo s kojima se Istra kao predvodnik hedonizma predstavlja na platformi Priceless.com. Ovdje možete kupiti i doživjeti nezaboravno iskustvo s kreativnom ekipom iz Eat Istria. Savršen je to način da upotpunite jedno popodne kad ste već u Istri i sudjelujete u pripremi vrhunskih istarskih jela s mladim entuzijastima, a potom uživate u svemu što se pripremili u idiličnom obiteljskom masliniku. Mnogi, naime, nikada nisu ni vidjeli drvo masline, a kamoli jeli ispod njega, pa će posjet pulskoj tržnici, a potom i vožnja do obiteljskog maslinika, koji postaje kuharski atelje, za mnoge djelovati nestvarno. Kao da su došli u neki sasvim drukčiji svijet u kojem je vrijeme na trenutak stalo i izbrisalo svaki doticaj sa stvarnim svijetom. Četiri su jela na repertoaru, uz obveznu paštu s tartufima. Tjesteninu, dakako, rade sami, pa je poseban doživljaj sudjelovati i u tom procesu stvaranja. Ovdje prave i poseban sok od zelenog grožđa, koji se zove verjus i koji se u srednjem vijeku puno koristio u kuhinji, a onda je nekako nestao iz upotrebe. Pojasnili su nam kako daje posebnu kiselinu jelima, u što smo se i sami uvjerili. Uz niz vrhunskih istarskih jela i vina, ovdje ćete doživjeti i nezaboravno iskustvo kušanja maslinovih ulja te aceta balsamica, koji se priprema prema tradicionalnoj recepturi iz Modene.

*Sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.