Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRILIKA ZA ŠTEDNJU: Chefovi Bernard Korak i Marko Gajski otkrili kako pripremiti izvanredne obroke od ostataka hrane

 zero waste kuhanje Izvor: Mastercard

Ako nije u sezoni, nije ni na stolu – filozofija je to mladog i perspektivnog chefa Bernarda Koraka, koji 'potpisuje' vrhunske delicije restorana i vinarije Korak na Plešivici. Riječ je o prvom fine dining restoranu u regiji, koji podrazumijeva vrhunske sastojke, visoko profesionalnu uslugu, ozbiljnu vinsku kartu, pažljivo dekoriran prostor i, dakako, održivo kuhanje ili pripremanje izvanrednih obroka uz minimalno stvaranje otpada. Ovo potonje u Koraku nije samo deklarativni trend, već moralna obveza prema svemu što nas okružuje, ali i prema budućim generacijama. Direktna refleksija Bernardova rada ocrtava se na stvaranju mreže uzgajivača, lovaca, sakupljača bilja i gljiva, sve kako bi lokalna zajednica ojačala i vratila se zdravom uzgoju namirnica, baš kakve nalazimo na njegovim tanjurima.

 Bernard Korak Izvor: Mastercard

Kulinarske tajne ovog nagrađivanog šefa, kao i trikove kako od ostataka hrane pripremiti nove dodatke jelu, imaju priliku naučiti i svi korisnici Mastercard® kartica putem hrvatske inačice platforme Priceless.com, koja korisnicima od 2017. godine konstantno nudi niz različitih digitalnih i fizičkih iskustava, prezentirajući zemljama diljem svijeta ono najbolje od Hrvatske.
'U virtualnom masterclassu pokazali smo nekoliko tehnika pripreme jela zahvaljujući kojima iskorištavamo namirnice u cijelosti i na više načina. Pripremali smo tako temeljac od gljiva, a ostatak gljiva samo dehidrirali, napravili od njega prah i koristili ga za pripremu tjestenine. Isto smo to učinili i s tartufima', otkriva Bernard i nastavlja nabrajati čitav niz delicija koje su nastale na bazi mlijeka. Naime, nakon što je mlijeko dva dana odstajalo, s vrha su pobrali vrhnje i od njega napravili svježi sir. Kiselo mlijeko koje je ostalo na dnu odvojili su, pak, od sirutke te su sirutku, umjesto vode, iskoristili za pripremu domaćeg kruha.
Zahvaljujući suradnji renomiranog chefa i platforme Priceless.com korisnici mogu naučiti i kako pripremiti domaći maslac te od mlijeka koje je ostalo nakon mlaćenja napraviti mlaćenicu ili stepko. Kad mlaćenicu pomiješate sa starim kruhom, dobijete smjesu od koje je jednostavno napraviti domaći čips. Gledajući ekskluzivni tečaj održivog kuhanja sa chefom Bernardom Korakom, korisnici – osim u nizu gastro savjeta i trikova – imaju priliku uživati i u okruženju prekrasne Plešivice.

 restoran Korak Plešivica Izvor: Mastercard

Registracijom na Priceless.com, uz priliku da jednostavno nauče kako kuhati slijedeći koncept zero waste, korisnici mogu odabrati čitav niz fizičkih iskustava i virtualnih tutoriala, mogu ih kupiti ili besplatno preuzeti pomoću svoje Mastercard kartice – za sebe, svoje najbliže ili kao jedinstven poklon. Za sve koji žele naučiti više o gastronomiji, ali i za one koji prihvaćaju 'politiku' nebacanja kao svoj životni stil, razveselit će još jedno održivo i jedinstveno iskustvo na ovoj platformi. Naime, Priceless.com vodi nas i u obnovljenu biskupsku palaču Lešić Dimitri iz 18. stoljeća u gradu Korčuli, gdje su smješteni LD restoran, nositelj Michelinove zvjezdice, te hotel s pet zvjezdica. U blizini doma Marca Pola, chef Marko Gajski stvara tako pravu senzaciju na tanjuru. Kuhinja se zasniva na spoju tradicionalnog i modernog, a naglasak je na sezonskim i lokalnim namirnicama i, dakako, kuhanju bez stvaranja otpada.

 Marko Gajski Izvor: Mastercard

'Kod nas se ništa ne baca, no to bi trebala biti obveza svakog ozbiljnog kuhara. Ostatke povrća odvajamo za kompost, a od manje atraktivnih dijelova namirnice nastojimo napraviti nešto posebno, iskorištavajući tako cijelu namirnicu i stvarajući jednu vrstu novog iskustva. Najbolji primjer za to je i jedno od meni dražih comfort food jela u našem restoranu, mediteranska gyoza, u kojem iskorištavamo cijelu kozicu. Od ljušture radimo pročišćeni maslac koji je baza za umak od kozica, od glave radimo prah, dok mesom od kozica punimo tjesteninu', otkriva chef Marko Gajski, Rising Chef Trophy 2022. godine prema izboru Relais & Chateaux. Marko kaže kako postoji puno tehnika pripreme jela zahvaljujući kojima se cijela esencija može prenijeti na tanjur. U videu na Priceless.com tako je, između ostalog, pokazao i kako napraviti consomme od soka od rajčice te sušene rajčice.

 LD restoran Korčula Izvor: Mastercard

Nakon niza rezultata zahvaljujući kojima je svrstana među najuspješnijih deset u svijetu prema broju pregleda i preuzimanja sadržaja, Priceless Hrvatska nedavno je otišla i korak dalje, predstavivši zaokret prema održivosti – sva iskustva koja se na njoj nude i svi partneri platforme koji ih omogućavaju stavljaju, naime, održivost kao imperativ u svom poslovanju. Iako većina ljudi održivost povezuje s okolišem, ona obuhvaća puno više, poput gospodarskog rasta i društvene odgovornosti. Platforma u ponudi tako ima različita iskustva koja će korisnicima Mastercard kartica pružiti priliku da nauče kako reciklirati, smanjiti otpad, uživati u prirodi, a pritom ne zagađivati okoliš, te – dakako – bacati manje hrane. Uz vrhunske chefove kao što su Korak i Gajski puno je jednostavnije kuhati održivo i tako doprinijeti okolišu, ali i uštedama u vlastitom budžetu. Sve to, dakako, vjetar je u leđa i našoj kreativnosti u kuhanju.

*Sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image