Osim klasičnih adventskih uzbuđenja i kreativne gastro ponude na adventskim lokacijama Zagreb će ovoga prosinca biti bogatiji i za pravi foodie užitak jer 9. i 10. prosinca u zagrebačkoj MM kantini gostuje Marko Gajski, chef koji je otok Korčulu, pa i Hrvatsku doveo na sam vrh gastronomske liste želja i čija jela jednako obožavaju turisti i gastronomski stručnjaci.

LD Restoran kojeg vodi, te ekskluzivna palača Lešić Dimitri. nalaze se u obnovljenoj biskupskoj palači u samom centru grada Korčule, a njegova je kuhinja inspirirana „jadranskim vrtovima ispod i iznad morske razine“ kako kaže i pravi je spoj tradicionalnog i modernog s naglaskom na sezonskim i lokalnim namirnicama. LD Restoran nositelj je Michelinove zvjezdice od 2020., a sam Marko Gajski, poznat po svojim jelima u kojima spaja Dalmaciju u kojoj živi i Slavoniju iz koje dolazi, osvojio je 2022. godine i Rising Chef Trophy prema izboru Relais & Chateaux, međunarodnu nagradu za gastronomsku izvrsnost u kojoj u kojoj sudjeluje više od tisuću vrhunskih chefova, upravitelja i vlasnika hotela i restorana, u 65 zemalja svijeta, na pet svjetskih kontinenata.

Kulinarska filozofija ove organizacije, koja je jedna od najrespektabilnijih gastronomskih institucija, vezana je za očuvanje kulturne baštine i okoliša putem gastronomije te kreiranje gastronomske ponude koja dostojno prenosi lokalno tradicijsko nasljeđe obogaćujući pritom svjetsku gastronomsku raznolikost – a upravo u tome i Gajski nalazi svoju inspiraciju.

''Volim kombinirati Slavoniju i Dalmaciju, tako da sam i crnu svinju kombinirao sa školjkama, a s ribom kukuruz. Dosta sam slavonskih elemenata, a i svoje nasljeđe, implementirao u mediteransku kuhinju'', kaže.

Po struci informatičar, Gajski je strast prema hrani razvio već nakon fakulteta a iskustvo je stjecao u poznatim restoranima poput DiVina na Hvaru, Perivoja u Splitu, Gauthier Soho u Londonu, Bar Boulud u Mandarin Oriental Hyde Park Hotelu, i Alain Ducasse u Dorchester Hotelu. Hrvatskoj je javnosti postao poznat nakon nastupa u Masterchefu te je njegova karijera strelovito rasla, a njegova kuhinja osvojila brojna nepca.

A njegova je kuhinja kao i njegova životna filozofija – ostavlja snažan dojam na goste, a njegove interpretacije modernih mediteranskih jela s primjesama talijanske, francuske, turske i austrijske kuhinje rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Fokus mu je na lokalne proizvode, posebno maslinovo ulje i svježu ribu, koje dodatkom egzotičnih sastojaka i kreativnim interpretacijama pretvara u ugodno iznenađenje.

Pa iako u Zagrebu neće biti romantičnog pogleda na more, otoke i Pelješac, ugodan ambijent i kuhinja koja spada u sam svjetski gastronomski vrh zasigurno su razlog za planirati ovo događanje u ubrzanom adventskom rasporedu.