U EU-u godišnje nastane gotovo 59 milijuna tona otpada od hrane, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 132 milijarde eura, kažu podaci Eurostata. Više od polovice tog otpada (53%) stvaraju kućanstva. Svake godine po glavi stanovnika bacimo otprilike 131 kg voća, povrća i druge hrane, jer je pljesniva, omekšala ili joj je istekao rok. Otpad te vrste nesumnjivo postaje jedan od najvećih ekoloških problema modernog društva. I dok s jedne strane bacamo, s druge nam najveći dio kućnog budžeta otpada upravo na hranu. Puno je načina kako uštedjeti na hrani, ali i smanjiti svoj ekološki otisak, no način na koji su svježi proizvodi pohranjeni ključan je za njihovu sudbinu.

Bez vlage, molim!

Prekomjerna vlaga glavni je krivac za propadanje namirnica u hladnjaku. Kako biste to izbjegli, pri kupnji ovog kućanskog aparata vodite računa o ovoj karakteristici – no frost. NoFrost dokazano je najbolji sustav hlađenja koji se temelji na učinkovitom strujanju hladnog zraka kojim se uklanja vlaga iz zamrzivača. Bez vlage nema ni ledenog prekrivača, a vaša zamrznuta hrana dulje zadržava prirodnu svježinu, oblik, izgled i okus. Uz to, NoFrost tehnologija sprječava neželjeno lijepljenje zamrznute hrane. Upravo zato u vašim ladicama u zamrzivaču neće biti leda na hrani i njegovim unutarnjim stjenkama, a ladice će biti lijepo organizirane i uredne. Gorenje No Frost hladnjaci, osim što su izvrsnog dizajna, energetski su učinkoviti i napredni do te mjere da pamte čak i vaše životne navike i potpuno se prilagođavaju vašem lifestyle-u. Obratite pažnju na funkciju AdaptTech, jer ona je 'kriva' za prilagodbu temperature vašim navikama, a time i za produljenje svježine vaše hrane. Također, ladice po mjeri omogućavaju lako pohranjivanje svježih proizvoda na dulje vrijeme. Naime, možete imati hladnjak s ConvertFreshZone koji se lako može promijeniti iz ladice za meso u ladicu za voće i povrće. Svi koji do 30. lipnja 2023. kupe neki od Gorenje NoFrost hladnjaka, dobivaju Konzumov poklon bon u iznosu od 30 do 50 eura. Gorenje hladnjak ne dolazi prazan; odmah ga mogu napuniti omiljenim namirnicama.

NoFrost Gorenje hladnjaci
Gorenje 

Za one koji kupuju na akcijama

Ako se usredotočimo na to kako smanjiti bacanje hrane, umjesto da stalno razmišljamo o tome koja je hrana jeftinija i nju kupujemo, zapravo bismo mogli uštedjeti poprilično novca. Za to je ključno pravilno čuvanje namirnica. Voće se čuva u hladnjaku. Jedino banane možete držati u zdjeli na sobnoj temperaturi; sve ostalo – čak i jabuke – bit će puno dulje svježe (čak i do 100 dana!) ako se drže u hladnjaku. Voće poput banana prirodno oslobađa plin etilen koji ubrzava njihovo sazrijevanje (i konačno propadanje). S druge strane imamo kupus i lisnato zeleno povrće koje je osjetljivo na etilen, pa te vrste namirnica treba držati podalje jedne od drugih. Kako bi usporili oslobađanje etilena, vrh gdje se spajaju banane zamotajte u prozirnu foliju. To bi trebalo spriječiti da etilen iz peteljki dospije do ostatka banane i produljiti trajanje. Banane emitiraju više etilena nego bilo koje drugo voće, pa ih je najbolje držati odvojeno i od drugog voća. No, primjerice, ako ste kupili nezrele rajčice ili avokado, umjesto da ih bacite, stavite ih u plastičnu vrećicu s bananom kako bi ona potaknula sazrijevanje.

Gorenje NoFrost hladnjaci
Gorenje 

Personalizirano zamrzavanje

Zamrzavanje je dobar način čuvanja namirnica. Zamrznuto voće u tom oblik traje oko 6-9 mjeseci. Izrežite ga i stavite u vrećice za zamrzavanje prije spremanja u led. I lisnato povrće, poput špinata, kelja ili blitve, zahvalno je za zamrzavanje. Prije toga ga je najbolje prvo blanširati. Uronite ga na minutu u kipuću vodu; blanširanje zaustavlja aktivnosti enzima koji mogu dovesti do gubitka okusa i teksture. Nakon blanširanja, povrće potopite nakratko u zdjelu s ledenom vodom, izvadite i temeljito posušite te prebacite u vrećice za zamrzavanje. U tom obliku povrće se može čuvati šest do osam mjeseci. Smrznuto zelenje možete staviti izravno u juhe, variva ili smoothie bez prethodnog odmrzavanja. Funkcije poput FastFreeze, XtremeFreeze i NoFrostPlus na Gorenje NoFrost hladnjacima jamče visoku kvalitetu smrznute hrane, prilagođenu vašim potrebama i željama.

Gorenje NoFrost hladnjaci
Gorenje 

Neugodni mirisi

Neugodni mirisi čest su razlog što namirnice iz hladnjaka završe u smeću. Kad ih zapuhne taj neugodan trag iz hladnjaka, većina ljudi reagira instinktivno i krene s eliminacijom svega kako bi izbjegli potencijalne probleme. S Gorenje NoFrost hladnjacima nema te brige. Funkcija IonAir s MultiFlow 360° riješit će taj problem jednom zauvijek. Negativno nabijeni ioni, koje generira IonAir, uklonit će neugodne mirise i sačuvati izvorni okus i savršen oblik svih namirnica u hladnjaku.

Pametno upravljanje

Sjećate li se kada ste ostavili otvorena vrata hladnjaka ili zamrzivača, a hrana vam se pokvarila? Vlasnici Gorenje NoFrost hladnjaka nemaju tih briga, jer oni svoj hladnak mogu upariti sa svojim telefonom, a pametna upozorenja obavijestit će vas kada ste zaboravili zatvoriti vrata ili je temperatura drastično porasla iz nekog razloga. Uz pametnu WiFi značajku moći ćete, naime, postaviti željenu temperaturu sa svog pametnog telefona, primjerice uključiti funkciju SuperCool kako biste svoj hladnjak, još dok ste u trgovini i kupujete, pripremili za novu hranu i pića. Naime, znamo da su pojedine namirnice lako kvarljive, posebice ljeti, kad su temperature visoke, pa ih je važno što prije smjestiti u hladnjak i na optimalnu temperaturu.

*Sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.