Stručnjaci danas debljinu vide kao bolest koja može skratiti životni vijek te ju povezuju s nastankom mnogih drugih bolesti. Debljina doista nije samo estetski problem, nego zahvaća gotovo sve aspekte života. Doduše, smanjenjem težine nećemo biti pametniji, bolji, prihvaćeniji u društvu, a vjerojatno ni ljepši (jer je to ionako vrlo subjektivan kriterij), ali ćete svakako učiniti puno toga dobroga za svoj organizam i zdravlje općenito. Do vitkosti se ne dolazi rigoroznim dijetama, već promjenom cjelokupnog životnog (i prehrambenog) stila. No ponekad i neke sitnice, poput toga da počnete koristiti drugačije namirnice i začine, mogu - uz sve drugo - učiniti značajnu razliku te potaknuti uspjeh. Otkrivamo koja to četiri začina mogu biti vaši najkorisniji saveznici u mršavljenju i zašto? Čili Kapsaicin je sastojak koji daje ljutinu čiliju. Jela začinjena čilijem potiču znojenje te veću potrošnju energije. Čili također potiče izmjenu tvari te topi masnoće. Đumbir Azijski korijen povisuje „radnu“ temperaturu tijela te time potiče topljenje masnoće. Đumbir je odličan oguljen, nariban ili nasjeckan u raznim povrtnim jelima, salatama, s rižom ili kao čaj. Papar Piperin, tvar koju sadrži papar, sprečava stvaranje novih stanica masnoće. Njegova ljutina također pojačava izmjenu tvari. Kurkuma Kurkumin, tvar koju sadrži kurkuma, smanjuje apetit. Osim toga regulira stvaranje žučne kiseline te potiče topljenje masnoće. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia