Više od 90% željeza kojeg putem hrane unosimo u organizam nikada ne dospije u krv, tj. ne iskoristi se, zbog čega je iznimno važno, uz prehranu bogatu željezom, unositi i nutrijente koji potiču njegovu apsorpciju, a to je prije svega vitamin C. Već se dugo priča o snažnoj vezi između željeza i vitamina C, pa smo, primjerice, mogli čuti kako je uz blitvu, špinat ili neko drugo zeleno povrće uvijek dobro popiti čašu svježe iscijeđene limunade. No, priča o željezu i, posljedično, slabokrvnosti, koja nastaje zbog njegova manjka, nije nimalo jednostavna kako bi se na prvi pogled moglo činiti, jer anemija može uzrokovati mnoge tegobe i bitno smanjiti kvalitetnu života svakog pojedinca. U posljednje vrijeme sve je više ljudi koji pate od anemije, a brz način života, nedovoljno vremena da se posvetimo sebi na pravi način i, naravno, pogrešna prehrana glavni su krivci za to što nemamo energije, što se brzo umaramo, što smo bljedoliki... No to su samo simptomi blage anemije, jer ne liječimo li ju na vrijeme anemija može dovesti i do problema sa srcem te trajno naružiti zdravlje. Iako ju je jednostavno dijagnosticirati – najobičnijim krvnim testom – nerijetko se događa da ljudi svoj stalni umor, opću slabost i malaksalost prepisuju svemu drugome samo ne slabokrvnosti, pa se 'liječe' kojekakvim načinima umjesto da jednostavno promijene način prehrane i opskrbe se vitaminom C. Osim vitamina C, bogat izvor željeza su i iznutrice, gljive, jaja (poglavito žumanjci), tuna, sušeno voće, općenito morski plodovi... Slabokrvnim osobama preporučuje se i smanjiti unos kave, čaja i gaziranim pića, jer sadrže tanin koji sprječava apsorpciju željeza u tijelo. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia
Zašto više od 90% željeza iz hrane nikada ne dospije u krv?
Još iz kategorije