Najbrži i najlakši način da iskoristimo hranjive tvari iz povrća je da ga pripremamo u obliku gustih juha. Tako pripremljeno povrće probavlja se lakše od povrća u komadu, pa je zato dio prehrambenog režima u mnogim dijetama i to osobito za večernji obrok kada tijelo prije spavanja nema dovoljno vremena za probavljanje hrane. Dakle, želite li smršavjeti, za večeru jedite guste juhe i variva od povrća, savjetuje dr. Stephan Domenig u knjizi "Alkalna prehrana", objavljena kod nas u izdanju Školske knjige. No juhe će po njemu ispuniti svoju svrhu jedino ako im dodate začinsko bilje i lanenen sjemenke te masnoću, a pritom ovaj autor prednost daje bučinom ili maslinovom ulju. No kako su za većinu nas vlakna u hrani važan aspekt, jer uče tijelo probavljati, ona će, tvrdi dr. Domenig, bolje doći do izražaja ako povrće jedete u komadima. Ako vam isključivi cilj nije gubitak kilograma (tada morate jako paziti da namirnice unosite u obliku koje će tijelo najlakše probaviti, a to je usitnjeno, kroz juhe i smoothieje), a ako imate problema s probavom, bolje je odlučiti se za krutu varijantu. No pritom je važno da povrće ne prekuhate, jer ćete tako uništiti hranjive tvari iz njega. Zalčinsko bilje, pak, nikako nemojte kuhati, već ga dodajte kad jelo skinete s vatre. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia
Kada je povrće bolje u komadu, a kada usitnjeno? O tome puno toga ovisi
Još iz kategorije