Bijeli šećer ima jednostavnu strukturu i brzo ulazi u krvotok. Hranu bogatu šećerom idealno je konzumirati ujutro, za doručak jer daje organizmu energiju koja će ga probuditi. Organizam posjeduje rezerve šećera u jeti i mišićima (u obliku glikogena), međutim jednostavni šećeri imaju brži učinak i daju neposredan osjećaj euforije. Međutim, budite oprezni jer malo šećera podiže raspoloženje, a prevelika količina izaziva tjeskobu. Stručnjaci napominju da raspoloženje dosta ovisi o hormonskoj ravnoteži. Unošenjem prekomjerne količine šećera, gušterača mora lučiti puno inzulina, koji brzo spušta razinu šećera u krvi (hipoglikemija). Na taj način dolazi do dekompenzacije koja se manifestira simptomima poput iznemoglosti, iscrpljenosti, tjeskobe... Vrlo je važna ne samo ukupna količina unesenog šećera nego i njegovo kombiniranje s drugim namirnicama. Primjerice, za doručak je idealno pojesti krišku voćnog kolača i jedan jogurt jer proteini iz mliječnih proizvoda usporavaju ulazak šećera u krv pa tako sporije podižu glikemijski indeks. Iz istog razloga, ako za ručak kombinirate ribu ili meso s porcijom povrća i na kraju slatkim, možete biti mirni jer to neće štetiti vašem zdravlju, napominju stručnjaci. Međutim, ako ste konzumirali tjesteninu, nemojte jesti slatkiše jer tjestenina spada u složene ugljikohidrate koje organizam pretvara u šećere i u tom je slučaju riječ o super slatkoj dozi koja će visoko podignuti razinu šećera u krvi. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia