U knjizi "Detoks program od A do Ž", objavljenoj kod nas nedavno u izdanju Planetopije, autorica Dunja Gulin donosi, između ostalog, 3-tjedni plan detoksikacije s detaljnim receptima i jelovnicima. Nama je za oko zapeo ovaj recept za zdravu majonezu koju Dunja preporučuje servirati uz krokete, burgere, kao umak za salatu, za umakanje sirovog povrća i sl. Sastojci: 2/3 šalice sirovih indijskih oraščića, 2/3 šalice suncokretovih sjemenki, 2 žlice maslinova ulja, 3/4 žličice soli, ocat ili limunov sok (po izboru), 1 datulja, 3/4 šalice hladne vode, 2 češnja češnjaka, 1 žlica senfa Namočeni suncokret i oraščiće dobro isperite i ocijedite. Stavite u posudu blendera zajedno s ostalim sastojcima pa dobro izmiksajte dok ne dobijete baršunasto glatku majonezu. Kušajte pa prilagodite slanoću i kiselost te, eventualno, dodajte još vode ako je potrebno. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia