Bili smo na snimanju video recepata po preporuci chefa Andreja Barbierija koji je od vrhunskih namirnica skuhao osam slasnih jela koja možete i sami pripremiti. Koja su to jela i kako ih pripremiti moći ćete vidjeti na web stranici StoryGourmeta tijekom cijelog ljeta! Ovoga tjedna, donosimo vam recept za mousse od pilećih jetrica, kulinarsku kreaciju po uzoru na vrhunske Gourmet recepte hrane za mačke, koji će zasigurno oduševiti sve gastro entuzijaste. Kako bi se dodatno istaknuo okus ove delikatese, za prilog poslužite karamelizirani komorač.

Mousse od jetrica s karameliziranim komoračem

Sastojci:Za paštetu:
  • 250 g pilećih jetrica
  • 1 žlica maslaca
  • 1 veća glavica luka
  • 1 manja jabuka, oguljena i narezana na četvrtine
  • 1 žličica listića majčine dušice
  • 50 ml konjaka
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 50 ml omekšalog maslaca
  • sol, papar
Za prilog:
  • 1 glavica komorača
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 žličica balzamičnog octa
  • sol, papar
Priprema: U širokoj tavi, na srednje jakoj vatri otopite maslac te propirjajte luk i jabuke s majčinom dušicom. Kad jabuke omekšaju, odstranite tekućinu, pojačajte vatru te propržite jetrica toliko da izvana budu zlatno smeđe ali još ružičasta iznutra. Maknite s vatre i ohladite. Posolite i popaprite. Sve usitnite u kuhinjskom blenderu te na kraju dodajte konjak. Spremite u hladnjak, istucite slatko vrhnje, umiješajte u smjesu s jetricama, te na kraju umiješajte i omekšali maslac. Mousse stavite u zdjelice, pokrijete prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata. Za prilog, koromač narezan na trakice, propirjajte na tavi s malo maslinova ulja. Kad opusti, dodajte šećer te malo poslije balzamični ocat. Pirjajte dok ne dobije zlatno smeđu boju. Posolite i popaprite. Pogledajte video recept: https://www.youtube.com/watch?v=8gJYy2UgPLQ   Fotografije Josip Regović