Ako zanemarimo povrće koje obiluje ugljikohidratima poput krumpira, batata, graha, graška i kukuruza, gotovo da nema onoga s kojim možete pogriješiti odlučite li ga konzumirati za vrijeme trajanja dijetnog režima prehrane.
Ipak, unatoč tome što je svako povrće zdravo i korisno na svoj način, i u većoj ili manjoj mjeri, neke će vam vrste pomoći na putu do željene kilaže više nego sve ostale, i to zahvaljujući njihovim visokim udjelima vlakana te niskom kalorijskom indeksu.
Špinat
Ovo je lisnato povrće jedna od najboljih namirnica za sve koji su na dijeti, a zbog čega ga se nerijetko dodaje i u zelene sokove i smoothieje. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana zaslužnih za bolju apsorpciju viška masnoća te visokom udjelu vitamina K koji je izrazito učinkovit kod topljenja visceralnih masnoća odnosno onih koje se nalaze oko jetre, želuca i crijeva, špinat je izrazito blagotvoran za reguliranje probave. Inače, visceralne se masnoće prve tope kada se smanji unos hrane, a upravo su one najopasnije za zdravlje unutarnjih organa.
Brokula
Ovo se povrće s razlogom smatra jednom od supernamirnica. Kada se u obzir uzme koliko nam dugo pruža osjećaj sitosti, njezin niski kalorijski indeks te visoki udio antioksidansa zaslužnih za smirivanje upala u tijelu izazvanih upravo masnim naslagama, jasno je zašto ju rado preporučuju nutricionisti diljem svijeta, a pogotovo svima onima koji se bore s viškom kilograma.
Crvena paprika
Osim što je u pitanju namirnica izrazito niskog kalorijskog indeksa, odličan je dio dijetne prehrane i zbog visokog udjela svih nutrijenata koje sadrži, a zbog kojih se dugo vremena osjećamo sitima.
K tome sadrži i kapsaicin zaslužan za njihovu crvenu boju, a koji je također koristan u procesu mršavljenja. Kapsaicin, naime, stimulira i transformira obično bijelo masno tkivo u takozvano. smeđe masno tkivo koje dodatno doprinosi sagorijevanju kalorija. U pravilu, što je paprika ljuća (ljutina ovisi upravo o količini kapsaicina), to će biti korisnija kod gubitka kilograma.
Mrkva
Povrće koje vam zasigurno ne bi palo na pamet kao jedno od onog koje se preporuča onima koji su na dijeti je mrkva, budući da ima visoki udio ugljikohidrata. Ipak, zanimljivo je što naše tijelo zahvaljujući njezinoj specifičnoj teksturi tijekom probavljanja troši značajno više kalorija pa je svakako dobra ideja jesti ju češće.
Nemojte smetnuti s uma da ćete, kako iz spomenutog, tako i bilo kojeg drugog povrća, (naj)više koristi imati što ga budete manje termički obrađivali. Najzdravija opcija je kuhanje na pari, a preporuča se i pečenje dvadesetak minuta u pećnici, uz izbjegavanje masnoća, oprano i lagano posoljeno, u dobro zatvorenoj vatrostalnoj posudi, ili pak umotano u aluminijsku foliju.