Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZDRAVLJE

Psorijaza i psorijatični artritis u prvome planu

Autor Antonija Nazor
Autor Antonija Nazor

U zagrebačkom hotelu Hilton by Canopy održan je panel na temu ‘Psorijaza i psorijatični artritis’ na kojem su govorili uvaženi stručnjaci s godinama iskustva u liječenju ovih bolesti

Izvor: Story Press

Na panelu su govorili doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler, doc. dr. sc. Frane Grubišić i dr. med. Monika Radolović Vidović. O kakvoj je bolesti riječ, što su uzroci njezina nastanka, kako je dijagnosticirati i sustavno liječiti - bila su najvažnija pitanja na ovom edukativnom panelu.
- Psorijaza je česta kronično upalna bolest kože od koje u Hrvatskoj boluje 1,7% stanovništva - rekla je doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler te objasnila uzroke nastanka.

Izvor: Story Press

- Psorijaza je multifaktorska bolest za čiji je nastanak zaslužna kombinacija naslijeđenih gena i provocirajućih čimbenika iz okoliša kao što su infekcije, mehaničke ozljede, akutni stresni događaj, lijekovi, endokrini čimbenici. Prije se smatralo da je psorijaza bolest koja se javlja u zdravih ljudi, ali danas se zna da to nije samo bolest kože nego kronična upalna sustavna bolest koja osim kože zahvaća gotovo sve ostale organe, a jedna od najčešće pridruženih bolesti jest psorijatični artritis - istaknula je doc. dr. sc. Lazić Mosler.

- Osim pregleda potrebno je obaviti niz pretraga kako bi se postavila dijagnoza rane zglobne upale te se počelo pravodobno liječenje antireumatskim lijekovima koji mijenjaju tijek bolesti ili pak biološkim lijekovima. Osim toga, važno je educirati oboljele o važnosti promjene stila života, navika te o tjelovježbi - objasnila je doc. dr. sc Elvira Lazić Mosler.
- Cilj je u liječenju sačuvati cjelokupnu funkciju organizma i zato tražimo multidisciplinarni pristup koji je iznimno važan - objasnio je doc. dr. sc. Frane Grubišić.

Izvor: Story Press

Izvor: Story Press

Monika Radolović Vidović, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, uži specijalist reumatolog kaže:

- Psorijaza i psorijatični artritis su sustavne bolesti koje zahtijevaju farmakološko sistemsko liječenje u obliku tableta, potkožnih ili intravenskih injekcija. U posljednjih 15 godina imamo dostupnu biološku terapiju, a riječ je o ciljanoj terapiji kojom se zaustavlja upalni proces. Takvo je liječenje kod velikog broja pacijenata učinkovito s postizanjem remisije ili niske aktivnosti bolesti. Danas dostupno liječenje, primarno farmakološko, uz edukaciju, omogućuje pacijentima sa psorijazom i psorijatičnim artritisom uredan život, dobru kvalitetu života bez stigme.

Tagovi

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najnovije

Najčitanije