Darko nam je otkrio da je oduvijek volio u kuhinji provoditi vrijeme i pomagati oko priprema jela. Ljubav prema pripremanju hrane rasla je s godinama, a onda je počeo, iz ljubavi prema gastronomiji, pisati blog. 

Pitala sam ga koje namirnica ima uvijek, a koje nikada u hladnjaku. Odgovorio je - luk i jaja. "I kada nemam ništa, imam jaja i luka za barem sedam dana. Jedino što nikada nemam u hladnjaku jest riba. Ali ne zato što je ne volim, nego zato što je nikada ne čuvam nego odmah pripremam, svježu", otkrio je Darko. 

I da je to zaista tako, svjedoči i recept koji vam donosimo u nastavku. S nekoliko ključnih namirnica možete pripremite ove slasne zalogaje koje će vas u očima najbližih učiniti pravim food majstorima. 

Kanapei s rotkvicama

Ako ste u potrazi za brzom i jednostavnom idejom kako dodatno obogatiti i ukrasiti blagdanski stol za Uskrs, ne morate gledati dalje od rotkvica koje ste sigurno već nabavili s većom količinom mladog luka. Rotkvice su same po sebi jako fotogenične. Još su ljepše kad se narežu na ploške i s njima se oplemene razne hladne salate.

Namirnica koju će svi imati na blagdanskoj fotografiji
Darko Kontin 

Ovoga vam puta donosim jednu novu ideju kako ih na jednostavan i brz način možete iskoristiti za pripremu atraktivnog predjela. Za pripremu ovih kanapeića ne treba vam ništa što već nemate kod kuće. Par šnita kruha, malo majoneze i naravno rotkvice. Količine namirnica prilagodite vlastitom ukusu i uživajte u finim zalogajima.

Namirnica koju će svi imati na blagdanskoj fotografiji
Darko Kontin 

Sastojci

Rotkvice po želji

Zvijezda majoneza po želji

Kruh po želji

Svježe začinsko bilje po ukusu

Sol, papar, chili po ukusu

Šnite kruha izdubite pomoću malog kružnog kalupa promjera ne većeg od 5 cm. Dobivenu bazu za kanapeiće premažite sa Zvijezda majonezom, a po želji u nju možete dodati malo vinskog octa i začina po ukusu. Pomoću ručnog rezača povrća narežite rotkvice na najtanju dostupnu debljinu. 

Svaku tanku šnitu rotkvica složite na pola, a zatim još jednom. Tako ćete dobiti dva crvena ukrasna uvijena ruba na šniti rotkvice. Položite rotkvicu na kruh na koji ste prethodno namazali majonezu i postupak ponovite još 3 do 4 puta po kanapeu. I to je to. Kanapeiće poslužite kao prilog ili predjelo. 

Sendvič s hladnom salatom od kuhanih jaja

Najprepoznatljiviji simbol Uskrsa i namirnica bez koje nije postavljen niti jedan uskrsni stol su naravno, kuhana jaja. Ako ste i sami ljubitelji ove namirnice i htjeli biste je za vrijeme blagdana nekako drugačije isprobati, u nastavku vam donosim jednu ukusnu i brzu ideju kako ih možete iskoristiti. I to ne samo za Uskrs i ako ostane koje neiskorišteno kuhano jaje, već i općenito kao odličan obrok koji možete pripremiti unaprijed i ponijeti ga sa sobom.

Hladnu salatu od kuhanih jaja možete obogatiti raznim dostupnim namirnicama. Odabrao sam jednostavan smjer pripreme ovog jela i u salatu sam dodao mladi luk.

Namirnica koju će svi imati na blagdanskoj fotografiji
Darko Kontin 

Sastojci

Kruh sa sjemenkama 6 šnita

Kuhana jaja 5 kom

Zvijezda majoneza 5 jušnih žlica

Mladi luk 30 grama

Krem sir 50 grama

Senf 1 čajna žlica

Sol, papar po ukusu

Tvrdo kuhana jaja nožem usitnite na manje komade. U dubljoj posudi, nasjeckanim kuhanim jajima, dodajte sitno sjeckani zeleni dio mladog luka, 5 jušnih žlica Zvijezda majoneze, krem sir (može i sa začinima), čajnu žlicu senfa te sol i papar po ukusu. U salatu možete dodati kuhanu šunku, sir, ali i svo povrće koje bi koristili i u francuskoj salati. Pomiješajte dobro sve namirnice. Salatu od kuhanih jaja čuvajte u hladnjaku do posluživanja. Poslužiti je možete kao prilog jelima, ali i između dvije šnite kruha kako biste imali ukusan i sočan sendvič.

Namirnica koju će svi imati na blagdanskoj fotografiji
Darko Kontin 

Dobar tek i Sretan Uskrs!