Nošenjem trapera zadnje srijede u travnju diljem svijeta šalje se glasna poruka podrške žrtvama seksualnog uznemiravanja i nasilja. U Hrvatskoj se ovaj pokret obilježava od 2021. godine u suradnji magazina Story i Ženske sobe kao izraz prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o seksualnom nasilju nad ženama. Pridružite se i vi kampanji - rezervirajte u kalendaru srijedu, 24. travnja, za nošenje trapera s višim ciljem!

Uoči ovogodišnjeg obilježavanja Denim Day-a u Hrvatskoj, 24. travnja, tema seksualnog uznemiravanja je u fokusu javnosti. Prozivanje žrtava jer zlostavljača nisu prijavile, magazin Story i Žensku sobu, koji u suradnji provode ovaj projekt od 2021. godine, potaknuo je da kampanju uokvire porukama #glasnoNEnasilju #vjerujmožrtvama #stoppredrasudama.

DenimDay.
Story 

Denim Day obilježava se još od 1998. godine, kada je uz poruku „Jeans: alibi za silovanje“, ustanovljen u Italiji kao reakcija parlametarnih zastupnica na odluku Vrhovnog suda da silovatelja oslobodi jer je žrtva nosila uske traperice pa su suci zaključili „da je jedini način da ih skine bio taj da djevojka silovatelju pomogne, čineći tako seksualni akt sporazumnim“.

Story je pri pokretanju obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv okrivljavanja žrtava seksualnog nasilja Žensku sobu prepoznao kao važnog partnera u provedbi ove kampanje koja osnažuje žrtve iskazujući im podršku i ohrabrujući ih kroz poruku #glasnoNEnasilju da glasnim istupanjem podsjete na važnost nulte tolerancije društva prema seksualnom uznemiravanju i svim oblicima seksualnog zlostavljanja.

DenimDay2024@Story.jpg
Story 

Prema podacima istraživanja i iskustvu rada Ženske sobe na jedno prijavljeno dolazi 15 do 20 neprijavljenih slučajeva silovanja u Hrvatskoj. „Odgovornost za nasilje je isključivo na počinitelju nasilja, a ne na osobi koja ga je preživjela i zato je iznimno važno da stalno govorimo o tome jer kad jednom kao društvo razbijemo predrasude o seksualnom nasilju, nećemo više propitivati i osuđivati osobe koje su ga preživjele“ poručuju iz Ženske sobe i pozivaju sve osobe koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja da potraže besplatnu pomoć i podršku u njihovom savjetovalištu na broj 01 6119 – 444 i putema e-mail adrese savjetovaliste@zenskasoba.hr

Story će i ove godine 'odjenuti' denim ruho i biti sadržajno posvećen ovoj problematici s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti borbe protiv sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja.

Pridružite se i vi inicijativi u srijedu, 24. travnja, 2024. godine! Kako se uključiti? Odjenite traper, fotografirajte se i objavite fotografiju na vlastitom profilu na Instagramu te označite prijatelja/prijateljicu koji će učiniti isto (uz oznaku @story.hr @zenska.soba i hashtagove #storydenimday #glasnoNEnasilju).