Story: Kada ste vi odlučili da želite postati profesionalna vatrogaskinja?

Otkad sam postala dobrovoljna vatrogaskinja. Ta je želja samo rasla i jačala s godinama. U međuvremenu sam upisala studij arhitekture koji sam završila štreberski i u roku pa sam upisala studij zaštite od požara jer je srodan s vatrogastvom, ali i dalje je vezan uz arhitekturu. Bilo mi je važno da se osamostalim kako bih upisala vatrogasnu školu. Skupila sam novac, dala otkaz i upisala je, što se tati baš nije svidjelo. S jedne ga strane razumijem, a s godinama shvaća i on mene. Mogu reći da je danas ponosan na moj uspjeh i drago mu je što sam to što jesam. Tek kada sam završila vatrogasnu školu, počela sam slati molbe jer sam znala kako je to uvjet da bih bila ravnopravna s drugima.

Story: Devet godina su vas odbijali, koji su bili razlozi? Što su vam govorili?

Ništa ti ne kažu te zakonski baš i nemaš pravo žalbe. Gledao se Zakon o vatrogastvu, u međuvremenu je donesen novi, pa pravilnici o gradskim namještenicima... Postupali su kako im je odgovaralo. Često se između redova kaže da nisi primljena jer si žensko, ali naravno da to nitko neće reći službeno. Pokušala sam razgovarati s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i njezina mi je suradnica rekla: “Vi se meni činite toliko sposobni da sada skočite s drugog kata, ništa vam ne bi bilo.” Hvala, ali to meni ne pomaže i nikada nisam nikoga prijavila jer sam shvatila da to nema svrhe i, kako mi je tada objašnjeno, imala sam dvije opcije. Jedna je da to učinim kao Jasmina Kadija pa će tada inspekcija istražiti što se dogodilo te će malo dublje ući u problematiku jer iza prijave stoji netko s imenom i prezimenom. Možda će doći do zaključka da je u mom slučaju bila riječ o spolnoj diskriminaciji i onda će ukoriti tu vatrogasnu postrojbu, a oni će reći da se to neće ponoviti. Nakon toga će pravobraniteljica u godišnjem izvješću napisati da je ta neka vatrogasna postrojba spolno diskriminirala Jasminu Kadiju i točka. Možete prijaviti i anonimno, ali onda se vjerojatno nitko ne bi ni toliko potrudio, ali ako i dođu do istog zaključka, ponovno će ih samo ukoriti. Sustavno nije riješen problem spolne diskriminacije. Ne znam je li se što promijenilo proteklih godina, ali tada je bilo tako.

Cijeli intervju s Jasminom Kadijom pročitajte u novom broju magazina Story, koji možete kupiti od srijede, 27. svibnja 2020. godine.

%MCEPASTEBIN%