Ono što nije uspjelo brojnim korporacijama diljem svijeta, pošlo je za rukom farmaceutskoj tvrtki Pliva Hrvatska, koja se među rijetkima može pohvaliti potpunom ravnopravnošću muškaraca i žena u svojoj strukturi. Ne postoje razlike u plaćama ni preferencijalni tretman prilikom unapređenja - ravnopravnost spolova je neupitna, a kako je istaknula Blagica Petrovac Šikić, voditeljica ljudskih potencijala Plive, spol nikada nije kategorija pri odlučivanju o napredovanju nego isključivo kompetencije i znanja zaposlenika. Te pozitivne i kvalitetne prakse, ali i načelo ‘Vodimo brigu o drugima’ prema kojem se odvija svakodnevno poslovanje, ne samo da su donijele Plivi brojna priznanja i nagrade, poput Ključne razlike i certifikata Poslodavac Partner, nego je čine i jednim od najpoželjnijih poslodavaca. A kako se postiže da radnici sa smiješkom dolaze na posao te koliko je za postizanje vrhunskih rezultata važno inkluzivno, raznoliko i poticajno radno okruženje, objasnila je stručnjakinja za ljudske potencijale Blagica Petrovac Šikić.

Story: Na nedavnoj konferenciji ‘Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine’ upozoreno je da žene u prosjeku zarađuju 12,74 posto manje nego muškarci. Kakva je situacija u tvrtki Pliva Hrvatska?

U Plivi Hrvatska su od početka, odnosno zapošljavanja do napredovanja u poslu i karijeri, najvažnije kompetencije zaposlenika. Ne obraćamo pozornost na spol prilikom odlučivanja o napredovanju, opsegu posla, odgovornostima i plaći. Općenito je u Plivi zaposleno više žena nego muškaraca tako da smo, statistički gledano, u potpuno drukčijoj poziciji.

Story: Na svjetskoj razni problem je i osjetno manji broj žena na rukovodećim, menadžerskim pozicijama. Teva je prepoznala taj problem te ga rješava korporativnim programom. Od kojih se aktivnosti on sastoji i tko u njemu sudjeluje? Jeste li se s tim problemom susreli u Plivi Hrvatska?

U Plivi nemamo taj problem, za razliku od nekih zemalja koje imaju raznolikije tržište rada i drukčije načine zapošljavanja, što je problematičnije kako se penjemo na hijerarhijskoj ljestvici. Upravo kako to ne bi bio slučaj, Teva je pokrenula regionalni program mentoriranja i osnaživanja žena za visoke, rukovodeće pozicije, što im daje priliku čuti, vidjeti i doživjeti više u smislu razvoja vlastite karijere.

Story: Da je u Plivi ravnopravnost spolova neupitna, pokazuje i nagrada Ključna razlika, ali i potpisivanje Povelje o raznolikosti Hrvatska. Na što se kompanija obvezala potpisivanjem te povelje?

Potpisivanjem Povelje o raznolikosti obvezali smo se na politiku raznolikosti i nediskriminacije kako bismo razvijali organizacijsku kulturu utemeljenu na uzajamnom poštovanju i uvažavanju individualnih različitosti; razvijanje heterogenog radnog okruženja poticanjem integracije zaposlenika svih profila - neovisno o spolu i seksualnoj orijentaciji, rasnom ili etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invaliditetu, dobi i drugome; razvijanje vještina i kompetencija menadžmenta, zaposlenika i zaposlenica odgovornih za zapošljavanje, trening i razvoj karijera te primjenu politike raznolikosti i nediskriminacije. Osim toga, time se obvezujemo na korištenje politike raznolikosti i nediskriminacije pri zapošljavanju menadžmenta kako bismo omogućili bolje razumijevanje odluka o upravljanju i bili otvoreniji za inovativne ideje radi jačanja konkurentnosti i održivosti organizacije; razvoj svijesti i educiranje svojih zaposlenika o politici raznolikosti˝te poticanje primjene politike raznolikosti kod klijenata i dobavljača; izradu i redovito obnavljanje akcijskog plana za promociju politike raznolikosti i nediskriminacije koji će uključiti mjerive pokazatelje, a u čiju će izradu i provedbu biti uključeni zaposlenici, kao i najmanje jednom godišnje izvještavanje o provedbi politike raznolikosti i nediskriminacije, uključujući mjere i interne postupke koje primjenjujemo kako bismo ostvarili ciljeve.

Cijeli intervju u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju magazina Story koji možete kupiti od srijede, 23. prosinca 2020. godine