Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o zaručničkom prstenu

Zaručivanje potječe iz starih židovskih običaja, a egipatski faraoni pokapani su s prstenjem koje ih je trebalo povezivati s ljubljenom i na onom svijetu.

U 2. stoljeću prije Krista Rimljani su darovali dva zaručnička prstena: zlatni, koji je zaručnica nosila javno, i metalni “za po kući”. U Enciklici iz 7. stoljeća papa Nikola spominje zaručivanje prstenom kao uvod u brak, no tek početkom 13. stoljeća papa Inocent III. odredio je da svećenici u crkvama javno najavljuju vjenčanja budućih mladenaca kako bi se na vrijeme saznalo postoji li zapreka za sklapanje braka, primjerice ako je muškarac već u braku s drugom ženom. Naime, vijesti su tada sporo putovale, tek usmenom predajom.

Suvremene mladenke imaju puno razloga da zahvale Maksimilijanu I., njemačkom kralju i caru Svetoga Rimskog Carstva, na običaju darivanja dijamantnoga zaručničkog prstena. Prilikom zaruka za Mariju od Burgundije 1477. Maksimilijan joj je darovao prsten na kojem je dijamantima bilo ispisano slovo M. Viktorijanska era u Britaniji poklapa se s otkrićem bogatih nalazišta dijamanata u Južnoj Africi, pa je u visokom društvu bila stvar prestiža darovati dijamantni zaručnički prsten. S napretkom su u drugoj polovini 20. stoljeća dijamanti na zaručničkom prstenu postali najbolji djevojčini prijatelji.

Dijamantni su vječni

Ručno rađeni dijamantni prsten najbolja je potvrda trajnosti ljubavi. Tiffany, Cartier, Van Cleef & Arpels, Bvlgari, Chopard, De Beers i Hermès najčuveniji su draguljarski brandovi, no i naši zlatari mogu vam ponuditi širok izbor dijamantnog prstenja. Želite li svojoj odabranici darovati nešto posve originalno, skicirajte ideju, a zlatar će je znalački oblikovati u željeni prsten. Prije toga ipak saznajte kakav nakit voli vaša draga (romantičan, vintage, minimalistički...), kakav nosi i kakav joj se sviđa u izlogu zlatarnice. S dijamantom ne možete pogriješiti, a praktično ga je uzeti u kompletu s vjenčanim prstenom, s time da je zaručnički bogatiji i raskošniji.

Neodoljiv sjaj zaručničkog prstena

Od Valentinova Lady Gaga ponosno pokazuje dijamantni zaručnički prsten u obliku srca na kojem je dijamantima ispisano: “T (srce) S”. Tom romantičnom gestom Taylor Kinney zaprosio je Stefani (Germanotta), što je Gagino pravo ime, a potrudio se i oko dizajna. Skicirao je ideju, a Lorraine Schwartz, dizajnerica luksuznog nakita, pretvorila ju je u prsten koji izaziva Lady Gagin ushit. Lorraine Schwartz je, podsjetimo, također prema ideji Kanyea Westa dizajnirala zaručnički prsten za Kim Kardashian. Još jedan holivudski par zabljesnuo je zaručničkim prstenom. Sofia Vergara i Joe Manganiello zaručili su se na rajskim Havajima, a vješti Joe pogodio je dijamantni ukus svoje drage: “Volim raskoš, sve što sjaji, blista, stoga je Joe točno znao kakav mi prsten treba.”

Na kojem prstu

Različiti narodi, različiti običaji – najbolje bismo opisali običaj nošenja zaručničkog prstena. U našim krajevima zaručnički prsten nosi se na prstenjaku (prvi do malog prsta) desne ruke, a nakon polaganja bračnih zavjeta može se “pridružiti” vjenčanom prstenu na prstenjaku lijeve ruke, što je i najčešći slučaj.

Početkom 20. stoljeća imućniji su objavljivali zaruke u novinama, a taj običaj oživio je Benedict Cumberbatch, zvijezda serije Sherlock Holmes, koji je zaruke sa Sophie Hunter nedavno objavio u britanskom The Timesu.

Maštovite prosidbe

Svojom simbolikom zaručnički prsten povezuje dvoje na uzbudljivoj životnoj stazi. Kad će se vama dogoditi taj čarobni trenutak, ovisi o partnerovoj hrabrosti i domišljatosti, no pomalo i o vašem ženskom umijeću da ga potaknete na taj odlučujući korak. Romantičan, maštovit ili neobičan scenarij prosidbe, odmor na tropskim otocima, uzbudljiv vikend ili izlazak u popularni restoran, prsten u čaši šampanjca ili u kolaču (malo nezgodno zbog zuba)... ali nemojte baš čekati 64. godinu i Paula McCartneyja, kao jedan par iz Albanyja. Na koncertu prošle godine slavni pjevač u publici je uočio dva natpisa: na jednom, koji je držala Claudia Rodgers, pisalo je: “Ne želi me oženiti prije nego što upozna tebe”, dok je John Dann na svojem napisao: “Imam prsten i 64 godine.” Paul ih je pozvao na pozornicu, a John je nepokolebljivo otpjevao slavnu pjesmu grupe Beatles When I’m Sixty-Four i zaručio svoju Claudiju.

Povijest zaručničkog prtena

Prvi dijamantni zaručnički prsten 1447. godine darovao je nadvojvoda Maksimilijan Mariji od Burgundije.

Prije dijamanta, zaručivalo se jednostavnim prstenom unutar kojeg se obično nalazila posveta, zbog čega je nazvan “prstenom s posvetom”.

U 18. stoljeću prsten u obliku srca bio je nadasve poželjan.

Prsten s rubinom ili claddagh prsten bili su najpopularniji do pojave dijamanta.

Uz claddagh prsten veže se irska legenda, ali zbog ljubavne poruke široko je prihvaćena.

Crveni rubin simbolizira ljubav, a claddagh zaručnički prsten. Zagledate li se u claddagh prsten, vidjet ćete dvije spojene ruke, na vrhu srce, a dolje krunu.

Naprstak za šivanje zamjenjivao je klasični zaručnički prsten sve do druge polovine 19. stoljeća.

Od tridesetih godina 20. stoljeća dijamantni prsten postao je pravilo za zaručnički prsten.

Vjerovalo se da prstenjakom lijeve ruke prolazi ljubavna vena koja vodi izravno do srca. Otuda kod nekih naroda običaj da zaručnički prsten nose na lijevoj ruci. Kod nas se nosi na prstenjaku desne ruke.

Tijekom Drugoga svjetskog rata čuveni draguljari De Beers lansirali su mit o dvomjesečnoj zaradi za zaručnički prsten.

Od dvije do četiri tisuće dolara Amerikanac potroši na zaručnički prsten. To se, naravno, ne odnosi na bogate i slavne, koji potpisuju čekove sa znatno višim svotama.

Oko 80 posto žena zaručuje se dijamantnim prstenom.

Što pri odabiru dijamanta znači 4C?

Color – boja: stupnjevanje za svaku boju

Cut – brušenje: briljantno ili u obliku pravokutnika, ovala, srca, suze

Clarity – čistoća: od besprijekorne do ostataka sitnih nečistoća nevidljivih golim okom

Carat – težina

Magazin

Royals