Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od ključnih antioksidansa odgovornih za normalno funkcioniranje čitavog organizma. Uspješno uklanja toksine, štiti stanice od oštećenja i jača naš imunitet. Možete ga konzumirati u obliku tableta provjerenih proizvođača ili u prahu, ali morate znati daje njegovo djelovanje
mnogo jače kada ga konzumirate u svakodnevnoj prehrani. Prirodno je prirodno i tomu nema zamjene.
Zato obavezno svoju prehranu, posebice sada kada dane provodite u stanu ili kući, obogatite sljedećim proizvodima:

1. Cvjetača
Cvjetaču ne biste smjeli zapostavljati u pripremi ručka, jer sadrži impresivnu dozu vitamina C. Pored jačanja imuniteta, znanstvena su istraživanja pokazala da jedenje cvjetače prevenira kardiovaskularne bolesti, poboljšava rad mozga i usporava proces starenja. Cvjetaču možete pariti, kao i pohati (što je manje poželjan izbor), ali opcija ne nedostaje. Može vam biti zamjena i za krumpir, kao prilog jelima. Možete ju dodati i u salate.

2. Kivi
Znate li da nije točno da su naranča i limun prvaci u količini vitamina C? U kiviju je koncentracija potrebitog antioksidansa čak dvostruko veća, malo iznad razina u limunu. Limun koristite na dnevnoj bazi, u obliku limunade ili kao zamjena za ocat u salatama.

U samoizolaciji pazite na unos ovog vitamina
Profimedia 



3. Brokula
Samo pola čaše kuhane brokule na pari (obavezno!) osigurat će vam gotovo 60% dnevnog unosa vitamina C. Uz to je bogata i vitaminom A, E i nekoliko B vitamina, kalijem, kalcijem, magnezijem i cinkom. Brokulu je najlakše jesti kao prilog mesnim jelima ili samu, ako ste vegetarijanac. 

4. Peršin
Peršin sadrži veliku količinu željeza, kome vitamin C pomaže u boljoj apsorpciji u crijevima. Na taj način, ne samo da ćete dobiti jači imunitet, već i zdravije srce. Naravno, gledajući dugoročno. Niti jedan savjet za balans u prehrani ne vrijedi od danas do sutra već iziskuju snažnu prilagodbu i režim od kojeg se ne odstupa. Peršin možete uzgojiti i kod kuće, na prozoru ili na balkonu, najfiniji je svježi, što možete dodati u salate i priloge, kao i u smoothie smjese za što snažniji efekt.