Njega je preduvjet za blistav ten i mladolik izgled, no nisu važne samo kreme i serumi koje nanosimo na svoju kožu. 

Naime, trebamo se zdravo hraniti i u organizam unosimo potrebne vitamine koji kožu održavaju zdravom i njegovanom te sprječavaju prijevremenu pojavu bora, mrlja i drugih nepravilnosti na licu.

Ovo su vitamini koji su korisni za održavanje zdrave i mlade kože.

Njega lica
Unsplash 

Vitamin C

Antioksidansi koji se nalaze u vitaminu C od velike su pomoći protiv starenja kože. Ovaj vitamin je koristan u zaštiti naše kože od zagađenja i UV zraka, a pomaže i u borbi protiv finih linija i bora. C vitamin ujednačava ton kože, pomaže u održavanju hidratacije kože, štiti kožu od oštećenja, a doprinosi i njezinom zatezanju.

Vitamin C se nalazi u citrusima
Shutterstock 

Vitamin D

Vitamin D je poznat kao vitamin sunca i njegov glavni izvor je sunčeva svjetlost. Međutim, ako dugo boravite na suncu, to može izazvati probleme poput opekotina, a s druge strane, ako u organizmu postoji nedostatak vitamina D, onda se pojavljuju problemi akni, kao i prijevremeno starenje kože. Vitamin D možete unositi kroz obroke tako što ćete u prehranu uključiti masnu ribu i mliječne proizvode.

Vitamin D je vitamin sunca
Shutterstock 

Vitamin E

Vitamin E sadrži antioksidanse koji smanjuju oštećenje kože i istovremeno potiču proizvodnju kolagena, a ovaj vitamin štiti i od ultraljubičastih zraka sunca. Ako ga u tijelu nema u dovoljnoj količini, također utječe na prijevremeno starenje. Vitamin E možete unositi kroz mnoge orašaste plodove, voće i povrće.

Vitamin E
Shutterstock 

Vitamin A

Nedostatak vitamina A vas također potiče nastanak bora i akni. Vitamin A ima antioksidativna i protuupalna svojstva za koja se vjeruje da smanjuju pojavu bora, akni i preranog starenja.

Vitamin A
Shutterstock 

Kroz hranu ga možete unositi tako što ćete konzumirati voće i povrće poput mrkve, bundeve i slatkog krumpira.