Riblji ragu od brancina i cipla, domaći pljukanci, vrhunsko istarsko vino i, šećer za kraj, čokoladna torta s par kapi maslinova ulja od naranče – svi koji su imali priliku biti na radionici Istra u Zagrebu powered by Mastercard, u sklopu nedavno održanog Food Marketa, uživali su i u ovom meniju kojeg su zajednički kreirali chef Goran Zgrablić iz Eat Istrie, vinarija Franc Arman i uljara Mate.
Iako je doktorirao eksperimentalnu fiziku, Goranu je – ispričao nam je dok je na terasi Centra Kaptol za goste Food Marketa pripremao istarske delicije – draže bilo eksperimentirati u kuhinji, pa je danas, kako sam kaže, gurmanska skitnica i strastveni ljubitelj vina. Goran ima i diplomu Talijanske udruge sommeliera, a autor je i bloga o istarskoj hrani i vinu Manjada. Njegov Eat Istria jedan je od partnera platforme Priceless.com, koja od 2018. godine neprestano nudi niz različitih iskustava iz Hrvatske, prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Registracijom na Priceless.com, korisnici mogu odabrati iskustava, kupiti ih ili besplatno preuzeti pomoću svoje Mastercard® kartice.

Mastercard radionica na Food Marketu
Food Market / Luka Cerovina 

"Na Priceless.com nudimo turu u sklopu koje korisnici imaju priliku kušati i naš aceto balsamico. Naime, ja sam jedini proizvođač aceta u Istri po tradicionalnoj metodi iz Modene i mogu se pohvaliti vrhunskim proizvodom od malvazije koji je star 13 godina. Kušanje aceta dio je iskustva koje započinje na pulskoj tržnici gdje idemo u nabavku svježih namirnica za pripremu našeg istarskog menija, pa se zatim vozimo na naše imanje nedaleko Medulina gdje zajedno pripremamo jela i u njima uživamo uz sljubljivanje vrhunskih istarskih vina. Gostima se jako sviđa odmaknuti se iz turističkih središta, gdje su gužve, te upoznati način života domaćeg čovjeka. To što oni dožive kod nas jednako je tome kako mi inače dočekujemo naše prijatelje: kuhamo zajedno, družimo se i ništa nije fejk. To je naš način života – istarska bella vita“, kaže Goran koji je Zagrepčanima donio dašak Istre na tanjuru. Iako je njemu osobno najdraži riblji bolonjez od trlje, na radionici Mastercarda kuhao je s brancinom i ciplom te otkrio recept za ovo izvrsno riblje jelo.

Mastercard radionica na Food Marketu
Food Market / Luka Cerovina 

"Riba se filetira, a od kostiju, kapule, mrkve i korijena peršina napravi se temeljac. Njime se čitavo vrijeme podlijevaju tikvice, narezane na kocke i prepržene na luku, sve dok se praktički ne raspadnu. Na kraju se dodaje riba“, otkriva Goran i napominje kako bez temeljca i tikvica nema sočnosti ovog jela. Neki bi možda dodali vrhnje, ali Istra, kaže Goran, ne poznaje vrhnje u svojoj kuhinji.

Mastercard radionica na Food Marketu
Food Market / Luka Cerovina 

"Ako vidite da neki restoran u Istri kuha s vrhnjem, odmah možete znati da ne poslužuje tradicionalnu, domaću kuhinju“, kaže ovaj chef, kojemu su u kuhanju pomogle i Danijela i Josipa, dvije dobitnice Instagram kreativnog natječaja Mastercarda i Storyja. Obje jako vole kuhanje, posebno istarsku kuhinju, pa su bile sretne jer su se i same okušale u pripremi pljukanaca.

Mastercard radionica na Food Marketu
Food Market / Luka Cerovina 

Mastercard radionica na Food Marketu
Food Market / Luka Cerovina 
Mastercard
Food Market / Luka Cerovina 

Goran Zgrablić u sklopu projekta Eat Istria već deset godina promovira jedinstvena iskustva, organizira tečajeve kuhanja te vinske i gastro ture u istarskom duhu. A taj duh podrazumijeva, dakako, i vrhunska maslinova ulja. Na radionici Istra u Zagrebu by Mastercard posjetitelji su tako imali priliku kušati proizvode Uljare Mate iz istarskog mjesta Zambratija. Predstavnik uljare Marko Marković rekao je kako na 70-ak hektara maslinika imaju oko 27 tisuća stabala maslina. Prvi bio certifikat dobili su još 2017. godine, već su godinama prisutni u najvećim vodičima svijeta, poput Il Magnifico, koji je svojevrsni Michelin za maslinovo ulje, a ove godine njihova ulja proglašena su najboljima na svijetu. Posebno zanimljivo posjetiteljima je bilo kušati dva njihova proizvoda od naranče i limuna, koji se rade od 50% maslinova ulja i 50% agruma koje kupuju na Siciliji. Inače, ovi proizvodi odlično oplemenjuju slastice, a Marko je otkrio da par kapi savršeno paše i u gin toniku. Uljara Mate također je partner platforme Priceless.com.

"U suradnji s Mastercardom željeli smo ponuditi iskustvo kušanja najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i food pairing s poznatom cheficom Marinom Gaši. Sve se događa u našem masliniku, a ova jedinstvena degustacijska tura predviđena je za šest osoba“, kaže Marko.

Mastercard radionica na Food Marketu
Food Market / Luka Cerovina 

Veselo je bilo i na izlagačkom štandu Ova vrhunska vina samo su dio bogate palete najfinijih istarskih kapljica koje nastaju na 65 hektara vinograda u sjevernom dijelu Istre. Baš kako su ih naučili njihovi očevi i djedovi, poštujući stoljetno znanje koje se u obitelji Arman prenosi generacijama, današnji vlasnici Franc i Oliver Arman pomno odabiru najbolje grozdove i pažljivo ih beru ručno. Na taj način vina dobivaju svoju osobnost, prepoznatljivu aromu i bogati bouquet. Ova višestruko nagrađivana vina njeguju se, dozrijevaju i čuvaju u obiteljskom podrumu.

*Sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.