Advent je već u punom zamahu, a u Zagrebu je življi nego ikada. Na sve strane nas čekaju božićne atrakcije, a tu su i ukusni zalogaji koje imamo priliku probati na kućicama na više lokacija diljem grada.

Nedavno smo posjetili Fuliranje i probali delikatese s njihovih 17 kućica, uslijedio je Slatki Zrinjevac koji nas je posebno oduševio ponudom slatkih delicija, a probali smo i što se nudi ispred hotela Esplanade.

Fooling Around: Sparkling Edition nudi jela s potpisom 'velike sedmorke', odnosno sedam najpoznatijih domaćih chefova, a mi smo se prošetali od kućice do kućice i isprobali što se nudi.

Šiš kobas sa sirom

Neizostavno jelo na svakom adventu su kobasice, a ovdje smo imali prilike provjeriti ponudu na Institutu za kobasice chefa Mate Jankovića.

Šiš kobas Mate Jankovića
Jelena Mileusnić 

Odabrali smo šiš kobas sa sirom u kojem se nalazi juneće meso, pečena kisela paprika, kajmak, mladi luk i prženi luk.

Kobasica je jako ukusna, dobro začinjena i prilično zasitna, a cijena joj je 6,90 eura. U ponudi su još kranjska kobasica sa sirom, Frankfurterka ( s telećom hrenovkom), Bavarska i debrecinka, a cijene su im 6,50 eura.

Kroketi od kulena

Kroketi od kulena koje smo probali na kućici Esplanade, s potpisom Ane Grgić Tomić, definitivno su jedan od naših favorita. Od ovog se jela, priznajemo, nećete najesti, ali su odličan slani snack ako niste baš gladni.

Kroketi s kulenom
Jelena Mileusnić 

Ovdje nema puno kompliciranja, u kroketima su stopljeni kulen i topljeni sir, uz koje je dodano i malo salate te krema od pečene paprike, a okus je zaista fantastičan. Cijena im je 8 eura.

Crostata s kremastim bakalarom

Na Esplanadinoj kućici probali smo i crostatu s kremastim bakalarom, koja je privukla puno pozornosti, s dodanim ukiseljenim komoračem u šafranu.

Crostata s kremastim bakalarom
Jelena Mileusnić 

Ovdje će na svoje doći ljubitelji ribe kojima će se ovo jelo zasigurno svidjeti. Riječ je o laganom jelu koje vam neće teško pasti na želudac, a opet vas može zasititi. Cijena mu je također 8 eura.

Topli kokteli

Nemojte da vam ovi slasni zalogaji odvuku pozornost od izvrsnih toplih koktela na istoj kućici, s potpisom Vjenceslava Madića Kishonija, budući da ih smatramo jednim od hitova adventa.

Isprobali smo koktel slatkog imena 'Honeymoon' koji nas nije razočarao. U njemu se nalazi vino od meda, liker od kestena, kardamom, klinčić, zvjezdasti anis i dehidrirani limun. Ukusno, toplo, slatko i mirisno- sve što nam treba u jednom božićnom koktelu. Cijena mu je 7,50 eura.

Topli kokteli kod Esplanade
Jelena Mileusnić 

Tu je i 'Shtrookla Punch', definitivno najslađi i najzasitniji koktel na listi, u kojem se nalaze Yoghurt likere, gin, zobeno mlijeko, slana karamela, kardamom, pjenica od mozzarelle i suhe grožđice. I ovaj je koktel prilično ukusan, no za naš ukus malo presladak. Cijena mu je također 7,5 eura.

Treći koktel s liste je 'Mr. Foolir' sa začinjenim rumom, Amaretto likerom, sokom domaće mandarine te cimetom i dehidriranim narančama. Također je vrlo ukusan i zanimljivo začinjen, a cijena mu je 8 eura.

Shumai

Ljubitelje azijske kuhinje zainteresirat će shumai- dim sum punjen svinjetinom i kozicama. Nama je ova kombinacija bila prilično neobična, no jelo je svakako zanimljivo i vrijedi ga probati. Ovo lagano jelo neće vam previše opteretiti želudac pa je dobar izbor ako želite probati više stvari.

Shumai
Jelena Mileusnić 

Cijena za četiri komada je 9 eura, a na istoj kućici možete kušati i goyza chicken- japanske raviole punjene piletinom , shitake gljivama i pak choijem (8 eura za 5 komada) te char shu- kineski dim sum punjen svinjetinom s roštilja (8 eura za 2 komada).

Porchetta sendvič

Porchetta sendvič, koji dolazi s potpisom chefa Marija Mandarića, jedno je od najukusnijih jela koje možete pronaći na terasi hotela Esplanade.

Porchetta sendvič
Jelena Mileusnić 

Radi se o rolanoj pečenici koja je odlično začinjena, meso je mekano, a kožica hrskava. Servirano je sa salatom u mekanom pecivu. 

Juneća kofta

Još jedno drugačije adventsko jelo pronašli smo na kućici međimurskog dvojca, chefova Matije Bogdana i Marka Palfija. Njihova jela bi se također mogla svidjeti ljubiteljima azijske kuhinje, a kod njih smo odlučili isprobati juneću koftu.

Radi se o bliskoistočnom jelu od mljevenog junećeg mesa obogaćenog egzotičnim začinima. Ovdje su dodani spicy harissa umak, humus od pečene paprike, feta i ukiseljeni ljubičasti luk. Ako volite malo egzotičnije okuse, svakako će vam se svidjeti, a i prilično je zasitna, ali ne i preteška. Cijena joj je 9,90 eura.

Juneća kofta
Jelena Mileusnić 

U ponudi je i janjeća kofta s baba ganoushem od buče tzatzikijem, šipkom, mentom i bulgurom, a ona košta nešto viših 12,70 eura, a zanimljiv snack su i gozleme, turske pogače sa špinatom i blitvom te umakom od jogurta i pečenog češnjaka. Cijena im je 8,90 eura.

Za one koje vole malo klasičnije kombinacije tu je buncek burger s pljeskavicom od bunceka i cheddar sira u brioche pecivu s brzo kiseljenim ljubičastim kupusom, majonezom s hrenom i prženim lukom.

Slatke i slane fritule by Grašo

‘Freetule by Grašo’ dolaze u slanoj i slatkoj verziji, a u oba slučaja možete birati između tri opcije.

Slane dolaze u tri okusa: Freetula Montana (s kremom od hrena i s pečenom šunkom), Freetula Toscana (s kremom od mozzarelle, mortadelom i pistacijom) i Freetula Mediterana (s kremom od rajčice i pestom od inćuna). Cijena im je 8 do 8,5 eura, ovisno o vrsti.

Mi smo odabrali Freetulu Toscanu, a da nismo znali što je unutra, na prvi pogled nikad ne bismo pogodili da se radi o fritulama. Sedam fritula servirano je u okrugloj posudi, uronjene u bogatu kremu od mozzarelle, a mortadela je naribana na njih te je na kraju dodan posip od mljevenih pistacija.

slane fritule by Grašo
Jelena Mileusnić 

Jelo je prilično zasitno i ukusno, same fritule su mekane, ali priznajemo da nam je bilo zaista neobično jesti ih na ovaj način pa nam je to možda malo pokvarilo doživljaj.

Ako su nam slane fritule bile neobične, slatke su nas apsolutno oduševile. Radi se o porciji od 11 fritula sa slatkim preljevom u tri okusa.

U ponudi su: Freetula Bianca (s preljevom od pistacija i bijele čokolade), Freetula Nera (preljev od čokolade i krokant) te Freetula Tartufina (s preljevom od meda i tartufima).

Slatke freetule by grašo
Jelena Mileusnić 

Cijena im je od 8 do 8,5 eura, ovisno o vrsti za koju se odlučite.

Mi smo se odlučili za klasiku: preljev od pistacija i bijele čokolade i nismo ih se mogli zasititi. Fritule su mekane iznutra, hrskave izvana, a tijesto je ukusno, no glavna zvijezda ovog jela je izdašna količina slatkog, kremastog i ukusnog preljeva od pistacija koji fritule savršeno nadopunjuje.