Advent je vrijeme slavlja i veselja, ali i dobrog zalogaja, a da se mnogi u ovom razdoblju vole počastiti svjedoče i brojne kućice s hranom na nekoliko lokacija u Zagrebu.
Nedavno smo posjetili Fuliranje i Slatki Zrinjevac gdje smo probali brojne slatke i slane specijalitete među kojima će i najizbirljiviji naći nešto za sebe.
Sad je na red došao i Fooling Around na terasi Oleander hotela Esplanade gdje smo također probali razne delicije, a jedna nam je posebno zapela za oko.
Fritule su tradicionalna božićna slastica pa je jasno da smo ih u ovim obilascima probali u nekoliko verzija od kojih ni jednoj nismo uspjeli pronaći zamjerku, no na kućici Ivana Huljića, sina glazbenog dvojca Tončija i Vjekoslave, pronašli smo ih u dvije varijante: slanima i slatkima, a posebna zanimljivost je da one nose ime njegovog šogora, pjevača Petra Graše.
‘Freetule by Grašo’ dolaze u slanoj i slatkoj verziji, a u oba slučaja možete birati između tri opcije.
Slane fritule
Iako ćete na adventu očekivati vidjeti fritule, navikli smo ih jesti kao slatkiše pa je je slana opcija s njima prilično neočekivana.
Ovdje dolaze u tri okusa:Freetula Montana (s kremom od hrena i s pečenom šunkom), Freetula Toscana (s kremom od mozzarelle, mortadelom i pistacijom) i Freetula Mediterana (s kremom od rajčice i pestom od inćuna).
Cijena im je 8 do 8,5 eura, ovisno o vrsti.
Mi smo odabrali Freetulu Toscanu, a da nismo znali što je unutra, na prvi pogled nikad ne bismo pogodili da se radi o fritulama.
Sedam fritula servirano je u okrugloj posudi, uronjene u bogatu kremu od mozzarelle, a mortadela je naribana na njih te je na kraju dodan posip od mljevenih pistacija.
Jelo je prilično zasitno i ukusno, same fritule su mekane, ali priznajemo da nam je bilo zaista neobično jesti ih na ovaj način pa nam je to možda malo pokvarilo doživljaj.
Slatke fritule
Ako su nam slane fritule bile neobične, slatke su nas apsolutno oduševile. Radi se o porciji od 11 fritula sa slatkim preljevom u tri okusa.
U ponudi su: Freetula Bianca (s preljevom od pistacija i bijele čokolade), Freetula Nera (preljev od čokolade i krokant) te Freetula Tartufina (s preljevom od meda i tartufima).
Cijena im je od 8 do 8,5 eura, ovisno o vrsti za koju se odlučite.
Mi smo se odlučili za klasiku: preljev od pistacija i bijele čokolade i nismo ih se mogli zasititi. Fritule su mekane iznutra, hrskave izvana, a tijesto je ukusno, no glavna zvijezda ovog jela je izdašna količina slatkog, kremastog i ukusnog preljeva od pistacija koji savršeno nadopunjuje same fritule.
Kao što smo već istaknuli, ovog smo adventa probali nekoliko verzija (slatkih) fritula, a ove su se definitivno probile na sam vrh liste. Minus im je nešto veća cijena od onih na drugim kućicama, no za tu cijenu će vas dočekati zaista izvrsna poslastica.