Ako ste u potrazi za otmjenim kozmopolitskim ugođajem s daškom blagdanskoga glamura koji u spoju s besprijekornom uslugom i uzbudljivom ponudom donosi čaroban gurmanski doživljaj, onda svakako predlažemo da posjetite Esplanadin Zinfandel's, čija je chefica kuhinje Ana Grgić Tomić upravo predstavila novi jelovnik à la carte koji izgleda neodoljivo.

Ana je tijekom godina značajno oblikovala identitet Zinfandel'sa. Uz inovativan pristup kuhanju, spoj suvremenih kulinarskih tehnika, poštujući tradiciju i lokalne sastojke te koketirajući s mediteranskom kuhinjom, unijela je dašak ženske osobnosti i kreativnosti vidljive na svakom njenom tanjuru.

Chef Ana Grgić Tomić - Photo Goran Jakuš 2.jpg
goran jakuš 

Zinfandel's je poseban i zbog naglaska na održivosti te odnosa prema food waste filozofiji, zbog čega je prije nekoliko godina ovom restoranu dodijeljena prva zelena Michelinova zvjezdica.  Ovaj je put Ana u jelovnik uvrstila meso plavog raka, invazivne vrste koja obitava u Jadranskom moru.

Esplanade Zagreb Hotel - Zinfandel's restoran - Lili Basic (3).jpg
Arhiva hotela Esplanade – Photo by Lili Bašić/Koridor27 

'S obzirom na to da sam ambasador WWF-ove inicijative za održivo ribarstvo, nastojim pažljivo i promišljeno upotrebljavati ribu i morske plodove te svojim utjecajem potaknuti druge da brinu o budućnosti ribe na tanjuru i u moru. Primjerice, na jelovnik za Fooling Around na terasi Oleander dodala sam sardine. Već godinama od provjerenih ribara uzimam jadranske škampe, a sada sam u razgovoru s timom iz WWF-a (Svjetske organizacije za zaštitu prirode) odlučila u jelovnik uvrstiti plavog raka koji, uz to što je iznimno ukusan, ima i važnu ekološku ulogu', naglašava Ana Grgić Tomić i dodaje: 'Kao invazivna vrsta u Jadranskom moru plavi rak izaziva promjene u ekosustavu ugrožavajući autohtone vrste i ekološku ravnotežu. Uključivanje plavog raka u prehrambeni lanac stoga pomaže u kontroli broja te vrste, čime se smanjuje njezin utjecaj na okoliš. Ova se vrsta može održivo loviti i koristiti. Meso plavog raka blagog je okusa i čvrste teksture te je vrlo cijenjeno zbog svoje svestranosti u pripremi raznih jela. U novom Zinfandel'sovu jelovniku spojila sam ga s kremom od ostalih rakova i dodala nježnu pjenu od ljupčaca, fritulu s kremom od pečenog i ukiseljenog celera te sve zaokružila Oscietra kavijarom koji dolazi iz održivog uzgoja', objašnjava chefica.

Chef Ana Grgić Tomić - Photo Lili Bašić.jpg
Lili Bašić 

Od predjela Ana izdvaja i jadranske škampe, koje je ovaj put marinirala s domaćim pekmezom od šipka, a dolaze u spoju s torticom i crème brûléeom od karameliziranih čičoka te uz lješnjak i velouté od škampa. Jadranski škampi jedna su od Aninih najdražih namirnica, a love se u Podvelebitskom kanalu vršama radi zaštite mikroekosustava.

Anina kreativnost dolazi do izražaja u svakom slijedu dok s lakoćom spaja naizgled nespojivo, a rezultat su fantastični okusi i teksture koje donose dašak umjetnosti na tanjur. Poširanu školjku sv. Jakova naglašava fini mousse od tartufa, dok svoj poznati kremasti rižoto Ana ovaj put priprema s gorkom kremom od radiča i porta uz kremu od guščje jetre.

Esplanade Zagreb Hotel - Skarpina, veloute od pecene dimljene buce, ulje od mandarine, pjena od dumbira, peceni brokulini,...(2).jpg
Arhiva hotela Esplanade – Photo by Lili Bašić/Koridor27 

Zimi se valja ugrijati uz juhu, onu od pečenog kukuruza s paljenim kukuruzom i marmeladom od čilija i amarant ili uz okusom snažan consommé od fazana s domaćim raviolima punjenim kremom od kestena i mesom fazana – bilo koju da odaberete, ne možete pogriješiti.

Popis glavnih jela donosi odlične zimske kombinacije okusa.

Esplanade Zagreb Hotel - Truffles od tamne cokolade i kestena (1).jpg
Arhiva hotela Esplanade – Photo by Lili Bašić/Koridor27 

'Prepelicu sam spojila s mousseom od sušenih marelica, a kosti i sok marelica iskoristila sam za demi-glace koji se priprema od ostataka povrća. Jelenji file pripremljen je u kori od začinskog bilja koje uzgajamo na terasi Oleander te crnog češnjaka koji se odlično slaže s mousseom od crnih truba koje sam pripremila na način mille-feuille, baš poput slavnog francuskog deserta. Škarpina ovaj put dolazi s uljem od mandarine i baršunastim umakom od prave jesenske namirnice – dimljene i pečene buče', otkriva Ana.

Tu su i neizostavni specijaliteti restorana: posebna je poslastica brancin pečen u soli, kojeg osoblje stručno filetira pred vašim stolom, kao i tatarski biftek koji osoblje priprema upravo onako kako vi poželite, pažljivo dozirajući začine i dodatke za savršenu ravnotežu okusa.

Esplanade Zagreb Hotel - File jelena u kori od zacinskog bilja i crnog cesnjaka.jpg
Arhiva hotela Esplanade – Photo by Lili Bašić/Koridor27 

Svaki dobar obrok treba zaokružiti nečim slatkim. Glavna Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar osmislila je fantastične spojeve okusa na koje nitko ne može ostati ravnodušan. Truffles od tamne čokolade i kestena, s curdom od naranče ili pak mousse od tamne čokolade i grožđa s crumbleom od badema i kakaa zadovoljit će nepca svih ljubitelja čokoladnih okusa, dok će obožavatelji laganih voćnih nota posebno uživati u biskvitu od đumbira i meda, sa sorbetom od kruške i poširanom kruškom u začinskom bilju i klinčićima te u crumbleu od heljde s mousseom od čokolade i kremastom mandarinom.

Vizualni spektakl i pravu simfoniju okusa donosi neodoljivi francuski klasik kojem je teško odoljeti: flambirane palačinke Crêpes Suzette sa sladoledom od limuna i svježom mentom zapalit će atmosferu za stolom. Svakako kušajte ovu poslasticu i prepustite se atraktivnom performansu koji osoblje stručno izvodi pred vama.

Esplanade Zagreb Hotel - Biskvit od dumbira i meda (1).jpg
Arhiva hotela Esplanade – Photo by Lili Bašić/Koridor27 

'Plamenom se izvuče esencija okusa. Osim toga, flambiranje je poseban ritual koji gosti naprosto obožavaju', ističe šef restorana Zinfandel's Stjepan Okun. Pomno birana vina, pjenušci i šampanjci iz Hrvatske i svijeta dat će završnu notu objedovanju u Zinfandel'su.

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel'su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23:00, a za djecu je u ponudi posebno prilagođen Dječji meni. Tijekom adventa se u Esplanadi svake nedjelje poslužuje Adventski brunch od 12:30 do 16:00 uz čašu pjenušca dobrodošlice i klavirsku glazbu za 129 € po osobi. Ručak za djecu iznosi 65 €, a restoran svakodnevno poslužuje bife i à la carte doručak od 6:30 do 11:00. Više informacija potražite na www.zinfandels.hr.