Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVEŽITE SE S PRIRODOM U INTERIJERU: Mirjana Mikulinec savjetuje kako stvoriti antistresnu oazu

Oplemenite svoja četiri zida elemetima iz okoliša po savjetima Storyjeve stalne suradnice, dizajnerice interijera Mirjane Mikulec.

 Inspiracija prirodom u uređenju interijera Izvor: Ivan Čerpić

Veliki trend u uređenje interijera je inspiracija prirodom - traže se boje koje podsjećaju na prirodu, prirodni materijali i organski oblici. No priroda u interijeru više je od trenda, a razlozi su mnogo dublji od toga da boravimo u moderno uređenom prostoru. Priroda kao inspiracija i ekološka osviještenost mnogima su način života koji se, među ostalim, odražava na dizajnu.

 Inspiracija prirodom u uređenju interijera Izvor: Darko Mihalić, Ivan Črepić, Saša Lisjak

Razlog se krije u želji za što jednostavnijim načinom života, kao i našoj čežnji da nadoknadimo nedovoljan boravak u prirodi. Zbog brojnih obaveza i užurbanog načina života ne odlazimo u prirodu koliko bismo željeli i kolike su naše potrebe pa želimo imati dom koji će biti povezan s prirodom. Osobito je to izraženo kod osoba koje žive u gradovima i stanovima pa im je kontakt s prirodom i svime što ona donosi - zrak, zelenilo, mir… - iznimno potreban.

Mnogi zbog sve veće okruženosti betonom i tehnologijom, ali i svjesni velike zagađenosti okoliša, počinju primjenjivati načela održivosti i ekološke osviještenosti u stanovanju. Takav način uređenja prostora svakako će nas više povezati s prirodom i donijeti kvalitetniji način život.

 Priroda u interijerima Izvor: Darko Mihalić, Ivan Črepić, Saša Lisjak

I sama promjena boja i dekoracija u domu djelovat će pozitivno na nas i donijeti osvježenje. Zeleni i zemljani tonovi na detaljima i namještaju, tapete i ukrasni jastuci s trenutačno vrlo popularnim cvjetnim ili jungle uzorkom, tegle s biljem, vaze s rezanim cvijećem i granama… stvorit će ugodnu oazu koja će imati antistresni učinak.

Ako trenutačno namještate dom ili se spremate za adaptaciju, razmislite o snažnijem povezivanju s prirodom materijalima poput kamena, drveta, opeke, pamuka, lana i vune. Razmislite svakako o upotrebi recikliranog drveta i drugih materijala za uređenje životnog prostora, podupirući tako ekološku osviještenost i koncept zdravijeg, odgovornijeg življenja.

 Priroda u interijerima Izvor: Darko Mihalić, Ivan Črepić, Saša Lisjak

Boje su važne

Zelena više nego ijedna druga boja u prostor donosi ugođaj prirode, ali i smirenosti. Zato ćete mnogo učiniti i ako samo jedan zid obojite u neku od nijansi zelene. Taj će element imati antistresni učinak. Isto tako, ova boja donosi i osvježenje pa će u prostor unijeti pravi proljetni val osvježenja. Osim tamne, takav učinak imaju i pastelne nijanse zelene, osobito kadulja zelena i maslinasta. Uz zelenu, prirodnost u interijer unose zemljane boje - smeđa, narančasta, žuta i bež.

Opuštajući detalji

Motivi koji oponašaju prirodu bit će pravi pogodak u interijerima koji nastoje prenijeti takvu inspiraciju. Već sam pogled na takve motive asocira na prirodu te nas u trenucima sanjarenja i opuštanja može odmaknuti od stresne svakodnevice. Takvi se motivi doista mogu nalaziti u bilo kojoj prostoriji doma, pa i kupaonici. Potrebno je samo odvažiti se.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image