Vjerujem da tema o novitetima u svijetu dizajna potiče i sve one koji nemaju nikakve planove da ipak razmisle o postojećem stanju životnog prostora i dobiju vjetar u leđa za unošenje barem sitnih promjena.

Svaka, pa i najmanja promjena u kojoj ćete napraviti novi raspored postojećih elemenata ili unijeti nekoliko detalja itekako je dobrodošla i vidljiva.

U nastavku otkrivam najvažnije trendove koji će vladati u ovoj godini. No prije toga treba istaknuti kako novi trendovi donose puno svježine i raznolikosti. Oni su rezultat i onoga što smo živjeli proteklih nekoliko godina, kao i trenutačne situacije u svijetu. Dizajn je uvijek bio odgovor na potrebe suvremenog čovjeka i nastoji uvijek donijeti pomak u kvaliteti njegova života.

Više brige o sebi: kino, spa kupaonica, walk in garderoba

Danas od domova tražimo i da na neki način brinu o nama i našoj psihi i da se u njima osjećamo još sigurnije. Izolacija tijekom pandemije natjerala nas je da težimo stvaranju maksimalno opuštajućeg i udobnog životnog prostora u vlastitom domu, a potreba da on bude naše toplo i pouzdano utočište je izraženija.

Kupaonica
Darko Mihalić 

Stoga raste interes za organiziranje kućnog kina u udobnosti doma kao i stvaranje male teretane ili saune ili pretvaranja kupaonice u spa zonu, kao i rasterećivanje spavaćih soba od mnogo ormara te odvajanje prostora u walk-in garderobu.

Sauna
Darko Mihalić 

Hrabre zasićene nijanse

U ovoj će godini uz zemljane nijanse, prije svega bež, smeđe i kadulja zelene, vrlo poželjne u interijerima biti i zasićene nijanse nekih boja poput narančaste, zelene, plave i ljubičaste. Nude nijanse smeđih, zelenih i plavih tonova su zahvalne za stvaranje privlačnih, ali i ugodnih prostora te ih lako možete kombinirati s drugim bojama i stilovima.

Hrabre zasićene nijanse
Darko Mihalić 

Osim njih, veliki nadolazeći trend su antracit siva i crna, koje polako zauzimaju dominaciju u kuhinjama, svim vrstama ormara, kao i akcentnim zidovima, a za dozu topline uvijek su tu drveni elementi i drugi prirodni materijali.

Multifunkcionalnost

Moderni interijeri već neko vrijeme zahtijevaju multifunkcionalnost, a ove će godine ta tendencija biti još izraženija. Multifunkcionalnost se ostvaruje na dva načina – preko namještaja koji ima više uloga (fotelja koja se razvlači u ležaj ili kuhinjski otok koji je kuhalo, radna ploha i stol za blagovanje) te kada govorimo o prostorijama koje imaju više uloga (dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom ili spavaća soba s uredom). Ovakvi koncepti idealni su za svaki životni prostor, a naročito za one manje kvadrature.

Multifunkcionalnost
Darko Mihalić 

Tamna boja drva

Tamne boje ne odnose se samo na zidove ili namještaj od medijapana ili iverala, nego i na ostale materijale poput mramora ili drva. Nekoć svijetle nijanse prirodnog drva sada su zamijenile one oraha i hrasta pa naslonjači, police, stolovi i stolci izgledaju sjajno – otmjeno i toplo!

Tamna boja drva
Darko Mihalić 

Osim toga, u prostor unose dašak nostalgije i retro šarma.