Početak godine donosi i nezaobilaznu temu o trendovima kojoj se prije svega raduju ljubitelji estetike, arhitekture i unutarnjeg uređenja, kao i svi čija je profesija vezana uz interijere. Trendovi su važni i onima koji se pripremaju na kupnju i uređenje novog doma te kreću od nule, kao i onima koji planiraju adaptaciju ili samo osvježenje prostora u kojem žive. Bez obzira na to koji stil preferirate i u kojoj mjeri planirate preurediti svoj dom, trendove ne biste trebali zaobilaziti.

Trendovi u 2023. godini
Darko Mihalić 

Dobit ćete ne samo dobre i svježe ideje, nego i elemente zbog kojih će vaš životni prostor izgledati aktualno i privlačno. Vjerujem da tema o novitetima u svijetu dizajna potiče i sve one koji nemaju nikakve planove da ipak razmisle o postojećem stanju životnog prostora i dobiju vjetar u leđa za unošenje barem sitnih promjena.

I najmanja promjena kojom ćete promijeniti raspored postojećih elemenata ili unijeti nekoliko detalja itekako je dobrodošla i vidljiva. U nastavku otkrivam najvažnije trendove koji će vladati u ovoj godini. No prije toga treba istaknuti da novi trendovi donose mnogo svježine i raznolikosti. Oni su rezultat i onoga što smo živjeli proteklih nekoliko godina, kao i trenutačne situacije u svijetu. Dizajn je uvijek bio odgovor na potrebe suvremenog čovjeka i nastoji donijeti pomak u kvaliteti njegova života.

Trendovi u 2023. godini
Darko Mihalić 

Naglašeni uzorci mramora

Mramor je jedan od trendova koji traje, ali svake sezone donosi nešto novo. Nekoć simbol raskošnih, bogatih interijera, mramor, kako prirodni tako i kao uzorak, ušao je u moderne i funkcionalne domove različitih budžeta i broja kvadrata. Nakon svijetlih nijansi, uglavnom bijele i sive s diskretno prošaranim žilicama, 2023. donosi smjelije varijante – izraženije žile, u jačim bojama i na tamnijoj podlozi, i to ne samo crnoj ili antracit, nego i zelenoj te smeđoj. Takvim odabirom prostor djeluje još dublje i otmjenije te se naglašava mid-century modern stil.

Mramor
Darko Mihalić 

Maksimalizam

Japandiju, skandiju i bohu koji njeguju jednostavnost i priličan minimalizam suprotstavljen je mid-century stil koji donosi profinjenost, luksuz, ali i elemente maksimalizma. Ovaj stil propagira ‘više je više’ i ne odnosi se samo na veličinu, nego i na boje, uzorke… Veliki komadi namještaja, izraženog volumena, zaobljenih linija, ali i tekstura te nerijetko vrlo intenzivnih, upečatljivih boja počinju dominirati interijerima. Osobno me jako veseli u projektima eksperimentirati s ovakvim komadima. Odvažite se i vi!

Maksimalizam
Darko Mihalić 

Mat, sjaj i bogate teksture

Trendovi u uređenju interijera u 2023. i dalje su inspirirani prirodom i korištenjem ekoloških rješenja, što je vidljivo u odabiru materijala i boja, kao i u cijelom konceptu uređenja. Ovaj trend nije sasvim nov, ali vrlo je izražen i sigurno će ostati s nama još mnogo godina.

Interijeri
ivan črepić 

U modernim interijerima koristimo prirodne materijale (naročito popularni boho i japandi stil), ali to nije sve. Vrlo je popularna upotreba rabljenog vintage i recikliranog namještaja.

Interijeri
Darko Mihalić 

Kada su površine i teksture u pitanju, sjaj i plemeniti metali žive u savršenom suživotu s mat, nude, nerijetko tamnim površinama koje naginju minimalizmu i jednostavnosti, kao i s bogatim, naglašenim teksturama.