Da termalna voda pozitivno utječe na naše zdravlje i vitalnost, nije nepoznanica jer su još stari Rimljani prije više od dvije tisuće godina koristili vruće izvore vode za oporavak duha i tijela.

Iako se termalne vode u posljednjih nekoliko godina najčešće spominju u kontekstu oštećene epidermalne kožne barijere i svakodnevne njege kože, primjerice kao termalna voda u spreju, prava, vrela termalna voda prepuna minerala i drugih ljekovitih spojeva ima mnogo drugih blagodati poznatih još iz antičkih vremena kojih se valja prisjetiti, posebice zimi kada nam treba nešto da nam ugrije kosti. Osim što odlično utječe na naše kosti i mišiće, opušta nas i podiže razinu endorfina u tijelu, termalna voda čisti kožu i ubrzava regeneraciju njezina gornjeg sloja te izvlači duh iz zimskog bluesa.

Terme Széchenyi u Budimpešti
Shutterstock 

Kako je Hrvatska s prvim danom siječnja ušla u šengenski prostor, čime su izbrisane granice između susjednih država članica EU, a granične kontrole dokinute, imamo još više razloga za putovanja, naročito ona kraća u susjedstvo. Jedna od država s najboljim izvorima termalne vode, koja dolaze u impresivnom arhitektonskom paketu koji ostavlja bez daha, svakako je Mađarska. Do tamošnjih destinacija s termalnim izvorima poput Siofoka i Budimpešte, možete stići lako i jednostavno za 3:30 ili 4:30 sata udobne i bezbrižne vožnje FlixBusom po cijeni od svega 14,99 ili 19,99 eura u jednome smjeru iz Zagreba. U tom slučaju vaš wellness odmor može započeti već kupnjom karte iz vašeg dnevnog boravka putem mobilne aplikacije te se nastaviti opuštanjem tijekom vožnje do konačne destinacije.

Terme Széchenyi, u blizini Trga Heroja u širem središtu Budimpešte

Ovo se kultno kupalište nalazi u srcu Gradskoga vrta i okružuju ga brojne atrakcije - Trg heroja, Dvorac Vajdahunyad, Muzej likovne umjetnosti te zoološki i botanički vrt. Ondje možete birati između 18 bazena s ljekovitom vodom, a možete iskušati i zabavni bazen na otvorenom, jacuzzi te plivački i vrtložni bazen. U blagotvornoj toploj vodi možete uživati i kada vani haraju minusi jer je vanjski bazen otvoren i tijekom ciče zime. Ako se poželite dodatno opustiti, na raspolaganju su vam i maseri. Sama zgrada kupališta očarava - zavirite u dvoranu sa secesijskim ukrasima mozaika ili u neobarokni unutarnji prostor koji se nalazi odmah iza glavnog ulaza.

Terme Széchenyi u Budimpešti
Shutterstock 

Terme GellÉrt, tik uz Dunav, Budimpešta

Toplice Gellért, sagrađene u 19. stoljeću, jedan su od najljepših primjera budimpeštanske kupališne kulture. Neoklasicistička zgrada u posjećenom mjestu, kod budimskog obalnog stupa Mosta slobode, sagrađena je 1911. godine u secesijskom stilu zajedno s Hotelom Gellért. Tako uz posjet Gellértu možete upoznati svijet budimpeštanskih toplica, ali i arhitekturu iz godina na prekretnici stoljeća. Uz bazene su gostima na raspolaganju i sauna, parna kupelj, a tijekom ljeta u parku, koji se proteže prema brdu Gellért, možete se i sunčati. Sa zdravstvenoga gledišta, sastav vode prikladan je za sve koji imaju problema sa zglobovima, kralježnicom i tegobe s cirkulacijom.

Terme GellÉrt u Budimpešti
Shutterstock 

Termalno jezero HÉvÍz, u blizini Balatona (izlaz SiÓfok)

Jezero Hévíz napaja se iz tri izvora - jedan s mineralnom vodom te dva termalna. Temperatura mineralne vode je 17 °C, dok temperatura termalne vode u prvom izvoru iznosi 38 °C, a u drugom 48 °C. Voda neprestano isparava, vlaži i čisti okolni zrak. Danas je ondje impresivno kupalište, idealno za inhalaciju, smješteno pod otvorenim nebom. Tamošnja termalna voda dokazano liječi razne bolesti koje muče suvremenog čovjeka, od problema s kostima do cirkulacije. U vodi se nalaze mnogi elementi, kao što je radon čije ionizirajuće zračenje u malim dozama povećava aktivnost imunosnog odgovora stanica u tijelu. Kupke radona imaju umirujuće, sedativno i desenzibilizirajuće djelovanje te poboljšavaju funkciju zglobova, rad srca i normaliziraju krvni tlak.

Termalno jezero HÉvÍz u blizini Balatona
Shutterstock