Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dalibor Petko: 'Muškarcima je općenito teško priznati da postoji problem'

S omiljenim voditeljem, ali i plesačem Markom Mrkićem razgovarali smo o aktualnoj temi

 Izvor: Instagram

Studeni je stigao, a s njime i Movember. Mnogi muškarci u znak potpore ovog će mjeseca pustiti bradu ili pak brkove, ali znate li zašto? Naime, 11. je mjesec posvećen muškom zdravlju, točnije, borbi u prevenciji raka prostate, drugog najčešćeg zloćudnog tumora u Hrvatskoj. Upravo zato važni su preventivni pregledi prostate, kao i podizanje svijesti o ovome karcinomu. O ovoj temi stoga smo razgovarali s voditeljem na CMC televiziji, 42-godišnjim Daliborom Petkom i 29-godišnjim plesačem Markom Mrkićem.

'Nastojim godišnje napraviti sistematski pregled kako bih vidio općenitu zdravstvenu sliku. Tako i pregled prostate', započeo je Dalibor. Za razliku od njega, Marko, iako je svjestan problema, na preglede još uvijek ne odlazi, ali svakako planira.

'S obzirom na to da u svojoj blizini imam par osoba koje su imale rak prostate, jako sam svjestan koliki problem bi moglo predstaviti nešto što se može spriječiti jednostavnim preventivnim pregledom. Taj preventivni pregled ću svakako ubaciti u dio svog sistematskog kroz dvadesetak godina, naravno, kao i za sve drugo, ako prije toga ne osjetim neke smetnje', rekao nam je Marko, a nas je zanimalo i smatra li kako je karcinom prostate još uvijek svojevrsna tabu tema o kojoj se mora više govoriti.

'Mislim da smo na jako dobrom putu, bar što se podizanja svijesti tiče. No shave november, odnosno Movember je pokret koji se dosta dobro uhvatio među generalnom populacijom. A što će svatko od nas individualno učiniti, to ostaje na svakom pojedincu', smatra Marko, a sličnog je mišljenja i Dalibor.

Povezane vijesti

'Općenito je muškarcima teško priznati da postoji problem. Mislim da smo društvo gdje se nekako smatra slabošću o tome govoriti, što je apsolutno pogrešno. To dovodi do toga da se ne vodi pretjerano briga, a kad se uoči problem ili bolest, često bude nažalost prekasno. Apsolutno podržavam edukaciju i dijalog o ovoj temi, jer se o njoj zna i govori premalo', zaključuje voditelj.

Magazin

Royals