Osmijeh ili osmjeh? Možda postoje pravopisne nedoumice, ali što se tiče dentalne medicine, točno se zna što se misli kada se napiše – lijep osmijeh. Razvojem tehnologije, materijala i stjecanjem novih dentalnih znanja, lijep osmijeh danas je mnogo lakše ostvariti, a razlog tomu su i mnogi noviteti u stomatologiji o kojima smo razgovarali s dr. med. dent. Martinom Karlo iz poliklinike Dentell, koja se nakon 22 godine rada u struci i stotina tisuća popravljenih zubi u posljednje vrijeme posvetila estetskim i funkcijskim rehabilitacijama na zubima te ljuskicama.
“Previše bijeli i neprirodni zubi, i bojom i oblikom, više nisu u trendu. Najljepši je čovjek i njegov osmijeh kada je popravljen tako da nitko ne primijeti da je nešto rađeno, samo imate predivan osmijeh”, kaže Martina Karlo iz Poliklinike Dentelli.
Digitalnim softverima danas se može analizirati osmijeh kako bi se sve zube smjestilo u idealnu poziciju, dodao djelić oblika koji nedostaje ili je potrošen te tako stvorila simetrija poštujući onu prirodnu.
Spoj medicine i umjetnosti
Za postizanje prirodnog osmijeha važni su i materijali te moderne, kompjutorom upravljane glodalice koje omogućavaju tankoću od 0,3 do 0,7 mm, što je mnogo blaže brušenje zubi nego u prošlim vremenima. Nadareni keramičari zubne nadomjeske oblikuju tako da izgledaju potpuno prirodno. Takve krunice/ljuskice imaju predivnu površinsku strukturu koja propušta i lomi svjetlost, čime se postiže transparencija prirodnog zuba.
“Svaki zub svakog čovjeka potpuno je različit, priča svoju priču”, kaže Martina Karlo iz poliklinike Dentell, koja i izabrala ovaj poziv jer je, kako ističe, savršen spoj medicine, umjetnosti i psihologije.
“Da nisam doktorica dentalne medicine, vjerojatno bih stremila postat hrvatski dr. House. Možda mi se i ta želja na jedan način ispuni jer stomatologija se mijenja i postaje sve važniji čimbenik u povezanosti s kroničnim bolestima, autoimunim bolestima, karcinomima...”, objašnjava doktorica.

MixCollage-05-Jun-2024-01-01-PM-5512.jpg
Poliklinika Dentelli 

Preko usta do rješavanja umora
Došlo je vrijeme kada sofisticirana laboratorijska dijagnostika otkriva intoksiciranost metalima, živom i drugim kemijskim toksinima kod ljudi pa treba krenuti od usne šupljine kako bi se riješio problem na unutarnjim organima, kroničan umor i sl.
Dr. Karlo sretna je što struka raspolaže preciznim CBCT (3D) uređajima koji mogu snimiti i najmanje promjene na zubima, unutar zuba, u kosti te sa sigurnošću otkriti izvore akutnih i kroničnih upala koje tinjaju u organizmu.
“Ne biste vjerovali koliko svatko od nas ima loše izliječenih, tzv. mrtvih zubi s kroničnim upalama za koje i ne znamo, a utječu na zdravlje”, upozorava dr. Karlo, koja pohađa dodatnu edukaciju iz funkcionalne medicine i tzv. biološke stomatologije. Iako je cilj struke naći rješenje idealno za svaku osobu i njezine preferencije koje nisu uvijek realne, najvažnije je ne naštetiti pacijentu prevelikim brušenjem velikog broja zubi, ne prouzročiti bolove i ne narušiti oralni ekosustav.
Pacijente je važno saslušati i razumjeti, ali prije svega im pružiti kvalitetu i stručnost te zaslužiti njihovo povjerenje.
Nakon 22 godine rada u struci i stotina tisuća popravljenih zubi, sada je njezina ljubav prema poslu, kaže dr. Karlo, malo više usmjerena na estetske i funkcijske rehabilitacije na zubima i ljuskicama, kao i na stručno usavršavanje.
Najbolje tek dolazi
Ovih su dana dr. Karlo i njezin suprug bili gosti dr. Duvala Alousha u Dubaiju, a Martina smatra da on radi najbolje ljuskice. Planiraju i posjet dr. Miguelu Stanleyju u Portugalu, a on je začetnik ‘slow dentistry’ i posvećenosti pacijentu te tretiranju cijele usne šupljine - ne samo zub po zub, karijes po karijes.
“Trudim se najbolje iz svijeta dovesti u našu Hrvatsku jer svi zaslužujemo najbolje. I zaslužujemo biti zdravi i živjeti dugo. Upravo je na posljednjem summitu u Lisabonu o temi dugovječnosti (longevity) dentalna stomatologija bila jedna od glavnih tema.
Vrijeme stomatologa tek dolazi u pravi plan, ali samo za one koji su spremni unaprijediti svoje znanje”, zaključuje dr. Martina Karlo iz poliklinike Dentelli.

*Sadržaj nastao u suradnji s poliklinikom Dentelli