Osjećaj umora u očima, suzne oči koje se crvene ili krmeljaju, oči koje žuljaju ili peku, bljeskovi sa strane, naglo izgubljeni vid, na jednom oku spušteni kapak..., sve su to razlozi zašto bi se trebalo uputiti na oftalmološki pregled.
“Oftalmološki pregled ne znači samo provjeru dioptrije radi izrade naočala. Kompletan stručni oftalmološki pregled bitan je za zdravlje vaših očiju, a na kraju i za cjelokupno zdravlje vašeg organizma”, kaže dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, dr. med. oftalmolog iz Poliklinike dr. Ritz. S preko 30 godina iskustva u kirurgiji, više od 1000 operacija katarakti na godinu, dr. Ritz jedna je od najeminentnijih kirurga oftalmologa na našem području. Bavi se kirurgijom prednjeg očnog segmenta, plastičnom i estetskom kirurgijom te nekirurškom estetikom lica, a u svojoj Poliklinici dr. Ritz koristi najnapredniju tehnologiju: ultrazvuk oka, biometrije, OCT, vidno polje (Octopus 900), a odnedavno i laser IRIDEX – jedini dostupan u Hrvatskoj u privatnoj ordinaciji.
Retina ili očna mrežnica
“Napokon s ponosom možemo reći da je za naše pacijente u kliniku stigao najnoviji laser za retinu, IRIDEX koji koristi pulsnu tehnologiju koja je sasvim nova na tržištu. Za razliku od standardnih lasera, IRIDEX ima i tehnologiju koja ne koagulira tkivo već stimulira stanice retine i na taj način obnavlja zdrave stanice. Zbog toga se može koristiti kod dugotrajnih edema u makuli, bilo dijabetičnih bilo serozne etiologije. Ova tehnologija koristi se i u liječenju glaukoma i naprednija je od standardne laserske terapije glaukoma. Danas je laserska terapija glaukoma sve više jedna od prvih terapija u liječenju“ kaže doktorica Ritz Mutevelić, napominjući kako pregledi mrežnice mogu otkriti puno poremećaja i bolesti.
Stoga bi pacijenti svih dobi - uključujući i djecu školske dobi - trebali redovito obavljati pregled očne mrežnice. Ako ste mlađi od 40 godina, trebali biste obaviti oftalmološki pregled s pregledom stanja očne pozadine svake dvije godine, bez obzira na to imate li promjene vida kao što su kratkovidnost ili dalekovidnost. A nakon toga i češće. Pacijenti sa šećernom bolešću posebna su skupina. Oni oftalmološki pregled moraju obaviti svake 1 do 2 godine, bez obzira na to što možda imaju dobar vid i nemaju nikakvih simptoma.

"IRIDEX laser radi i standardne procedure na retini. Laser zagrijava tkivo, protein na mjestu izlaganja se raspada, stvaraju se koagulansi ("točke ljepljenja") i tako se spajaju određeni dijelovi mrežnice. Zahvaljujući tome, mrežnica se ojačava, poboljšava se njena prokrvljenost i prehrana te se sprječava prodiranje tekućine između slojeva. Ova najnovija tehnologija fino kontrolira toplinsku energiju. Laserski snop uz ponavljanje kratkih impulsa dopušta tkivu da se ohladi te tako smanjuje nakupljanje topline štedeći i čuvajući retinalno tkivo.
Ova se metoda liječenja trenutno najčešće koristi u slučajevima retinalnih vaskularnih bolesti s makularnim edemom, kao što su dijabetički makularni edem (DME), centralna serozna korioretinopatija (CSR) i makularni edem zbog okluzije retinalne vene (BRVO)" kaže oftalmologica Evgenija Perevoznikova Krpan napominjući kako nakon laserskog tretmana retine, uzimanje posebnih lijekova ili stavljanja kapi nije potrebno. Možete se ponašati kao da i niste upravo bili na zahvatu!

MixCollage-05-Jun-2024-04-25-PM-7012.jpg
Robert Gašpert Kururški tim Poliklinike dr Ritz, dr. sc. Liana Ritz Mutevelić i dr. Evgenija Perevoznikova Krpan

Siva mrena
Siva mrena ili katarakta jedna je od najčešćih bolesti osoba starije životne dobi. Katarakta se javlja u 70% osoba starijih od 75 godina te je posljedica prirodnog procesa starenja koje dovodi do zamućenja očne leće. Poliklinika Dr. Ritz najbolji je odabir za operaciju mrene jer je opremljena najmodernijom tehnologijom po europskim standardima, a operacije izvodi vrhunski kirurški tim Poliklinike Ritz koristeći najkvalitetnije leće na tržištu – Zeiss i Alcon.
Kad ste se odlučili na operaciju katarakte bitno je istaknuti i činjenicu da u Poliklinici dr. Ritz nema dugih lista čekanja.
Svrha operacije mrene uklanjanje je zamućene prirodne leće te zamjena s novom, umjetnom, koja će omogućiti jasan vid ubrzo nakon operativnog zahvata. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip intraokularne leće.
Osim starosne mrene, siva mrena može nastati i uslijed nekog udarca - traume, ako ste imali neke metaboličke bolesti (dijabetes, galaktozemija), ako ste koristili određene lijekove (kortikosteroide), ili kao komplikacija drugih očnih bolesti (npr. glaukom). Danas gotovo da i nema osobe s mrenom koja ne bi mogla biti operirana.
Dr. Liana Ritz operirala je više od deset tisuća katarakti u posljednjih 30 godina, što je zaista impozantan broj, te upravo zbog toga možete biti sigurni kako je za dr. Ritz i njezin kirurški tim operacija katarakte rutinski zahvat koji uspješno obavljaju već dugi niz godina.
“Osjećam da mi iskustvo s jedne strane daje sigurnost, a ljubav prema oftalmologiji čini da ništa ne predstavlja prepreku. Jednostavno uživam u praćenju novih trendova. Imam veliku sreću što sam u ordinaciji u Kranjčevićevoj uspjela oformiti sjajan tim u koji se naši pacijenti itekako mogu pouzdati”, kaže dr. sc. Liana Ritz Mutevelić. U kirurškom timu Poliklinike dr. Ritz je i oftalmologica Evgenija Perevoznikova Krpan koja je uz inozemnu stručnu spremu 2018. završila specijalizaciju iz oftalmologije i optometrije u KBC-u Zagrebu te edukaciju u klinici Fjodorova

Za doživotno jasan vid - Refraktivna ugradnja leće
Ukoliko se želite trajno riješiti dalekovidnosti, kratkovidnosti, astigmatizma i druge probleme s vidom; ako želite eliminirati mogućnost pojave mrene i više nikada ne nositi naočale – rješenje je refraktivna ugradnja leće. Tijekom zahvata, koji se preporučuje osobama starijima od 40 godina, uklanja se prirodna leća i zamjenjuje se umjetnom lećom najveće kvalitete. Uz oporavak od svega nekoliko dana, refraktivna ugradnja leće pruža doživotnu jasnoću vida i slobodu od nošenja naočala ili kontaktnih leća.

U Poliklinici dr. Ritz, ovaj zahvat izvodi stručan oftalmološki tim koristeći najmoderniju tehnologiju koja osigurava preciznost i sigurnost, te poboljšava kvalitetu života. Doživotan jasan vid sada je moguć uz ovaj jedinstveni i napredni zahvat, dostupan samo u najmodernijim oftalmološkim poliklinikama.

MixCollage-05-Jun-2024-04-27-PM-9730.jpg
Robert Gašpert 

Blefaroplastika
Kad smo već kod velikog iskustva dr. Ritz Mutevelić ne možemo ne spomenuti njezinu neformalnu i kolokvijalnu titulu “kraljice blefaroplastike“.
“Blefaroplastikom ili kirurgijom očnih vjeđa uklanjamo višak kože i/ili masnih naslaga iz vijeđa. Iako je poznata i kao „lifting očnih vijeđa“, taj se pojam najčešće koristi kako bi se dočarali efekti same operacije, no ovdje se, zapravo, ne radi o stvarnom “liftingu“. Naime, kod blefaroplastike gornjih vjeđa radi se sitni rez točno u pregibu vijeđe, a u svrhu uklanjanja viška kože ili masnih naslaga. Tako postavljen rez također ostavlja minimalan ožiljak koji vrlo brzo i gotovo potpuno izblijedi. Tanak šav služi kako bi se koža povezala i ponovno oformio prirodan nabor vijeđe u mjeri koja je potrebna da bi se oko treptanjem u potpunosti zatvorilo.
Kirurgija donjih vjeđa je nešto drugačija – mogu se raditi dvije vrste sitnih rezova – direktno ispod linije trepavica ili unutar donje vjeđe. Ovakav način operiranja poznat je i kao transkonjunktivalna procedura. Ovim se pristupom donje vijeđe tretiraju tako da rezovi nisu vidljivi, što ga čini odličnim za pacijente koji žele ukloniti masne naslage i time otvoriti pogled”, kaže dr. Ritz Mutevelić iz Poliklinike dr.Ritz, napominjući kako se blefaroplastiku može kombinirati s Botoksom kako bi se postigli još efektniji rezultati pomlađivanja.

*Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom dr.Ritz