Namirnice koje se većinom sastoje od rafiniranih ugljikohidrata i sadrže puno šećera obično su glavni krivci kada je u pitanju sitosti, jer im nedostaje proteina i vlakana. Kombinacija visoko rafiniranih ugljikohidrata, malo vlakana i proteina može utjecati na razinu šećera u krvi, što dovodi do gladi i žudnje za određenom hranom.

1. Peciva

Svima nam je poznat čaroban miris pekare i želja za slatkim pecivima kada ujutro krenemo na posao. No ovakva peciva najgora su stvar s kojom možete započeti dan, objašnjavaju stručnjaci.

Kruh peciva
Profimedia 

'Takva peciva su jednostavno ukusna, ali nisu dobra za želudac jer su obično puna ugljikohidrata. S obzirom na to da ne sadrže dovoljno proteina i vlakana, slatka peciva mogu samo privremeno povisiti razinu šećera u krvi, što ubrzo dovodi do naglog pada šećera u krvi, a time i do osjećaja gladi i umora. A to nikako nije idealan način za početak dana', objašnjava nutricionistica Destini Moody.

2. Niskokalorični jogurt

Jogurt se obično preporučuje kao zdrava vrsta hrane, ali ipak ovisi koju vrstu odaberete.

'Primjerice, 170 grama voćnog jogurta ima oko 140 kalorija, 6 grama proteina i 24 grama šećera, pa nije toliko zdrav. Umjesto toga, klasični jogurt ili skyr sadrže 17 grama proteina i samo 6 grama prirodnih šećera iz laktoze, pa su puno pametniji izbor jer veći udio proteina u tradicionalnom jogurtu može pomoći da se dulje osjećamo siti', kaže nutricionistica Lena Baković.

Ako ipak želite nešto slatko, možete dodati malo svježeg voća, orašastih plodova i sjemenki u svoj jogurt kako biste dodali vlakna i zdrave masti, dvije hranjive tvari koje vam pomažu da ostanete siti.

3. Čips

Jeste li primijetili da svaki put kad si kažete da ćete imati samo nekoliko komada, nikada ne možete to i ispuniti. Glavni krivac za to je sol.

'Sol čini sve ukusnijim jer izaziva slinu, a više sline znači aktivnije receptore okusa, odnosno veću želju za jelom', objašnjava Moody.

čips
Shutterstock 

Ali, postoji još jedan razlog zašto žudimo za slanom hranom. Znanstvenici pretpostavljaju da ljudi vole slanu hranu jer sol u tijelu oslobađa dopamin, hormon sreće. Tako nastaje začarani krug, jer čips je pun ugljikohidrata i jako malo vlakana, pa brže ponovno ogladnimo, što nas tjera da poželimo više čipsa, jer nas veseli i tako u krug.

4. Alkohol

Iako znamo da mu nije mjesto u prehrani, alkohol je nešto što mnogi ljudi konzumiraju svakodnevno, ne znajući da može ozbiljno pojačati glad.

'Dok vaše tijelo prerađuje alkohol, oslobađanje glukoze iz jetre je usporeno, što može dovesti do niske razine šećera u krvi. Događa se da nakon konzumiranja alkohola dođe do naglog porasta šećera u krvi, a zatim odmah pada. Ta brza promjena razine šećera u krvi tjera nas na grickalice, pogotovo ako alkohol spojimo s nečim slatkim poput soka od naranče ili brusnice, jer slatka pića samo ubrzavaju rast ili pad šećera u krvi - objašnjava Baković.

Osim toga, alkohol povećava želju za ugljikohidratima, što objašnjava želju za pizzom i krumpirićima u 3 sata ujutro nakon noćnog izlaska.

5. Niskoproteinske granola pločice

Granola pločice s visokim udjelom šećera i niskim udjelom proteina nisu ništa bolje od klasičnih čokoladica jer neke od njih imaju više od 15 grama šećera.

Granola kao zdravi obrok na brzinu
Shutterstock 

'Granola pločice s niskim udjelom proteina ne ostavljaju dugotrajan osjećaj sitosti jer su nam proteini potrebni kako bismo se osjećali sitima. Dakle, ako vam treba nešto slatko između obroka, uzmite pločicu s više proteina, idealno oko 20 grama', savjetuje Moody.

6. Bijela riža

Bijela riža nije štetna, ali je ipak bolje jesti smeđu ili crnu rižu. Ono što rižu čini bijelom je način na koji je obrađena. Sva bijela riža počinje kao smeđa riža, koja se zatim rafinira i polira kako bi se uklonio vanjski, smeđi omotač, zbog čega je bijela riža biserno bijela i mekana.

'Problem s ovim je što su gotovo sva vlakna i vitamin B u riži u toj smeđoj ovojnici. Bez vlakana, porcija bijele riže ubrzava reakciju inzulina i pražnjenje želuca, što nas u konačnici čini gladnijima', objašnjava Moody.

7. Bijeli kruh

Bijeli kruh ima sličan problem kao bijela riža, osim što su hranjive tvari uklonjene iz zrna pšenice.

Bijeli kruh
Unsplash 

'Prehrambena industrija ponekad ide dalje, koristeći kalijev bromat ili klor dioksid za izbjeljivanje brašna i uklanjanje bilo kakve prirodne žute boje. I to čisto radi estetike, jer bijeli kruh potrošačima izgleda ljepše i privlačnije. Ali, kao rezultat toga, kruh je lišen većine hranjivih tvari i vlakana koji vam pomažu da se osjećate sitima. Zapravo, jedna kriška bijelog kruha sadrži manje od jednog grama vlakana', kaže Moody.

8. Kukuruzne pahuljice

Žitarice zaslađene šećerom koje ste voljeli jesti kao dijete većinom su šećerne i ne sadrže ni približno dovoljno vlakana i proteina koji su nam potrebni da bismo se osjećali dobro i sito.

'Zato konzumacija cornflexa može izazvati nagle skokove šećera u krvi, a potom i padove. Ako ste veliki ljubitelj kukuruznih pahuljica, odaberite one koje sadrže više od 5 grama vlakana po porciji kako biste bili siti. Za zdraviji doručak kombinirajte ga s visokoproteinskim mlijekom, poput kravljeg ili sojinog, ili umjesto njega kao bazu koristite grčki jogurt', savjetuje Baković.

9. Bijela tjestenina

Kao i kod mnogih drugih izvora ugljikohidrata, možete pronaći tjesteninu u bijeloj (rafiniranoj) i smeđoj varijanti, koja se proizvodi od cjelovitih žitarica. Ipak, bijelu tjesteninu treba izbjegavati ako je cilj vašeg obroka sitost. Bijela tjestenina radi se od rafiniranog brašna koje ima puno manje vlakana, vitamina i minerala od ugljikohidrata cjelovitih žitarica.

Koja nas hrana čini gladnijima
StoryGourmet Press Svježa tjestenina

'Većina tjestenine dostupne u trgovinama napravljena je od rafiniranog brašna bez puno vlakana, što može uzrokovati oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaj gladi ubrzo nakon konzumiranja. S druge strane, složeni ugljikohidrati, poput tjestenine od cjelovitog zrna pšenice, dulje se probavljaju, što može pomoći da se dulje osjećamo siti', objašnjava Baković

10. Sokovi

Samo zato što je napravljen od voća, ne znači da je sok dobar za vas.

'Sok sadrži veliku količinu šećera i malo ili nimalo vlakana, što je savršena kombinacija za nagle oscilacije šećera u krvi koje pridonose osjećaju gladi', kaže Baković.

Sok od šipka
Instagram 

Ako baš želite piti nešto drugo osim obične vode, uz željeno voće u sokovnik dodajte malo povrća jer ćete tako unijeti više vlakana od kojih nećete biti gladni.

11. Pomfrit

Iako je krumpir obično izvrstan za utaživanje napadaja gladi, kada je u obliku krumpirića gubi tu kvalitetu.

'Razlog tome je što pomfrit sadrži mnogo rafiniranih ugljikohidrata i natrija, koji su izvrsni za utaživanje okusa, ali ne i gladi. Bez ikakvih proteina ili vlakana, ako jedete samo pomfrit, vjerojatno ćete posegnuti za međuobrokom vrlo brzo nakon završetka obroka', upozorava Moody.