Srpski tenisač Novak Đoković (37) plasirao se u osminu finala Australian Opena, nakon što je pobijedio Tomáša Macháča iz Češke. Svojedobno je otkrio što jede na terenu, u pauzama od mečeva. 

novak đoković.jpeg
YouTube 

'Banane, datulje i voda. Ja stvarno ne shvaćam. Svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumiju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čovječe. Onda nađem krušku, nema datulja. Ma, svašta nešto', nasmijao je Novak jednom prilikom novinare na press konferenciji. Te su namirnice dostupne u gotovo svim dućanima i pristupačne su cijenom, jer koštaju svega par eura. 

Datulje imaju mnogo vitamina i minerala, bogate su antioksidansima i dobre su za zdravlje probave. Štite mozak i srce, podižu razinu energije, a tri datulje sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljikohidrata, gram proteina i nemaju masti, piše Hello.rs. Uključuje i određene količine vitamina B i K te kalcij, kalij, cink, magnezij... Upravo ovaj potonji mineral važan je za ljudsko tijelo i mozak jer regulira funkciju mišića, razinu šećera u krvi te krvni tlak. 

Rita Ora, novak đoković
ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Novak je godinama u samom vrhu najuspješnijih sportaša svijeta. Poznat je po vrhunskoj formi i strogom režimu treninga, a uz sve dnevne rutine i meditacije, prehrana mu pomaže da ostane najbolji.

Više je puta izjavio kako ne jede ništa životinjskog porijekla, iako se ne voli deklarirati kao vegan. Promjena je bila postupna. Najprije je s jelovnika izbacio gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer, a ubrzo zatim i crveno meso. Kako je često govorio, u početku je obitelj bila zabrinuta, ali s vremenom su se navikli. Njegova supruga Jelena Đoković također se trudi pripremati zdrave obroke, pa je i sama završila tečaj nutricionizma.

novak đoković - ne koristiti
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

'Kada ustanem, prvo popijem čašu mlake vode s limunom za detoksikaciju. Zatim natašte popijem sok od celera. Kasnije popijem zeleni smoothie s različitim algama, voćem i superhranom i dodacima prehrani. Jedem puno voća u prvom dijelu dana, kao i salate. Ne volim jesti hranu koja zahtijeva puno energije za probavu, pogotovo u prvoj polovici dana. Obično jedem žitarice, poput kvinoje, divlje riže, proso, slatki krumpir i krumpir kuhan na pari', rekao je Đoković u emisiji 'U dubinu s Grahamom Bensingerom'.

Novakov doručak često se svodi na müsli (organske zobene pahuljice, brusnice, grožđice, bučine ili suncokretove sjemenke, bademi). Ponekad je to banana s maslacem od indijskih oraščića, a prije obroka uzima med i vodu. Ako je međuobrok potreban do ručka, to je, primjerice, bezglutenski kruh ili krekeri s avokadom i tunom.

Za ručak će se na Novakovom stolu često naći salata od miješanog zeljastog povrća, bezglutenska tjestenina, tikvice, veganski sir, orašasti plodovi i slično. Ako je međuobrok potreban, ponekad je to avokado, domaći humus ili orašasti plodovi.

Večera uključuje kelj, komorač, kvinoju, sardine, inćune, tunu, rikulu, slanutak ili slične namirnice, a obožavatelj je i juhe od rajčice i mrkve.

Instagram Jelena i Novak Đoković u braku su osam godina