Nakon blagdanskog prejedanja, kad su obroci bili bogati teškom hranom i slatkišima, naša crijeva i probavni sustav mogu biti preopterećeni. U tom razdoblju važno je ponovno uspostaviti ravnotežu u tijelu i omogućiti pravilno funkcioniranje probave.

Jedna od najboljih namirnica koja vam može pomoći u čišćenju crijeva i poboljšanju probave su šljive i suhe šljive. Ovaj voćni dar prirode bogat je vlaknima, antioksidansima i nutrijentima koji ne samo da pomažu u čišćenju crijeva, već donose i brojne druge zdravstvene dobrobiti.

Zdravstvene prednosti šljiva i suhih šljiva

I šljive i suhe šljive sadrže vlakna i antioksidanse, koji mogu pomoći u smanjenju problema sa zatvorom i pozitivno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje.

Šljive su iznimno hranjive, s brojnim zdravstvenim prednostima jer osim vlakana i antioksidansa sadrže i vitamine i minerale koji mogu smanjiti rizik od raznih kroničnih bolesti, piše Healthline.

Za što su dobre šljive
Shutterstock 

Šljive možete konzumirati svježe ili sušene. Suhe šljive posebno su poznate po tome što pomažu u rješavanju problema zatvora, a također imaju brojna svojstva koja mogu smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti, poput osteoporoze, bolesti srca i dijabetesa. Jednostavni su za konzumaciju i lako ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu, što ih čini savršenim izborom za poslijeblagdansku detoksikaciju i poboljšanje probave.

Svježe i sušene šljive sadrže brojne hranjive tvari

Šljive i suhe šljive bogate su nutrijentima. Sadrže više od 15 različitih vitamina i minerala, uz vlakna i antioksidanse. Relativno su niskokalorične, ali sadrže značajnu količinu važnih vitamina i minerala. Na primjer, jedna šljiva sadrži:

Kalorije: 30

Ugljikohidrati: 8 grama

Vlakna: 1 gram

Šećeri: 7 grama

Vitamin A: 5% preporučene dnevne doze (RDA)

Vitamin C: 10% DV

Vitamin K: 5% DV

Suhe šljive su dobre za zdravlje kostiju i probavu
Shutterstock 

Suhe šljive su kaloričnije od svježih šljiva. Na primjer, 28 grama suhih šljiva sadrži:

Kalorije: 67

Ugljikohidrati: 18 grama

Vlakna: 2 grama

Šećeri: 11 grama

Vitamin K: 21% DV

Suhe šljive su također bogatije vitaminima B i mineralima te vlaknima i ugljikohidratima.

Suhe šljive i sok od suhih šljiva mogu ublažiti zatvor

Suhe šljive i sok od suhih šljiva poznati su po svojim učincima u ublažavanju zatvora. To je djelomično zbog velike količine vlakana koja se nalaze u suhim šljivama. Vlakna u suhim šljivama uglavnom su netopiva, što znači da se ne miješaju s vodom, već pomažu da stolica bude čvršća i brže prolazi kroz probavni sustav.

Suhe šljive su odlične za zdravlje
Shutterstock 

Osim toga, suhe šljive i sok od suhih šljiva sadrže sorbitol, prirodni šećerni alkohol s laksativnim učinkom.

Jedna je studija pokazala da su ljudi koji su konzumirali 50 grama suhih šljiva svaki dan tijekom tri tjedna imali bolju konzistenciju stolice i veću učestalost u usporedbi s grupom koja je koristila psyllium.

Bogate su antioksidansima

Šljive i suhe šljive sadrže visoku razinu antioksidansa koji pomažu u smanjenju upale i štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Posebno su bogati polifenolima, antioksidansima koji pozitivno utječu na zdravlje kostiju i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi

Šljive i suhe šljive mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Unatoč relativno visokom udjelu ugljikohidrata, šljive i suhe šljive ne uzrokuju naglo povećanje razine šećera u krvi. Za to su zaslužna vlakna koja usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i sprječavaju nagle skokove šećera u krvi.

Suhe šljive pomažu kod ispadanja kose
Shutterstock 

Suhe šljive mogu poboljšati zdravlje kostiju

Neka su istraživanja pokazala da konzumacija suhih šljiva može smanjiti rizik od osteoporoze i osteopenije, stanja karakteriziranih smanjenom gustoćom kostiju. Osim toga, smatra se da suhe šljive mogu čak doprinijeti obnovi kostiju koje su već izgubile svoju gustoću.

Mogu poboljšati zdravlje srca

Redovita konzumacija šljiva i suhih šljiva može imati zaštitni učinak na zdravlje srca. Proučavan je njihov potencijal za smanjenje visokog krvnog tlaka i razine kolesterola, koji su glavni čimbenici rizika za bolesti srca, Najžena.

Recept za kompot od suhih šljiva

Šljive i suhe šljive lako je uvrstiti u svoju prehranu. Mogu se jesti same, kao prilog mesu, ali i dodavati u smoothieje i salate ili konzumirati kao sok. Također se često kuhaju kao kompot, što je jednostavan način da uživate u njihovim zdravstvenim prednostima.

Kompot od suhih šljiva ukusan je, hranjiv i jednostavan napitak koji je savršen za detoksikaciju i poboljšanje probave, osobito nakon blagdana.

Kompot.JPG
Instagram 

Osim što je bogat vlaknima i antioksidansima, kompot od suhih šljiva izvrstan je za regulaciju pražnjenja crijeva i može pomoći u rješavanju problema zatvora. Ovaj kompot je prirodni izvor energije i može biti zdrava slastica ili međuobrok.

Sastojci za kompot:

  • 200 g suhih šljiva
  • 1 litra vode
  • 2-3 žlice meda (po želji)
  • 1 štapić cimeta (po želji)
  • 2-3 karanfilića (po želji)
  • 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije (po želji)

Kako napraviti kompot od suhih šljiva:

Ako su suhe šljive jako tvrde, možete ih protisnuti. Preporučljivo ih je potopiti u vodu nekoliko sati (najbolje preko noći) kako bi omekšale. Ako nemate vremena za to, suhe šljive možete koristiti odmah, ali će kompot biti nešto gušći.

U veliki lonac stavite vodu i dodajte suhe šljive. Stavite lonac na srednju vatru i kuhajte 15-20 minuta, povremeno miješajući. Ako volite kompot gušći, možete ga kuhati i duže. Kad šljive omekšaju dodajte štapić cimeta, klinčiće i vanilin šećer. Ovi začini će kompotu dati ugodan miris i okus.

Kompot.JPG
Instagram 

Kuhajte još nekoliko minuta da začini puste svoje arome. Ako želite da kompot bude slađi dodajte meda po ukusu. Pred kraj kuhanja dodajte med kako biste sačuvali njegova blagotvorna svojstva.

Nakon što je kompot kuhan, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Možete ga poslužiti hladnog ili mlakog, ovisno o želji.

Kompot možete piti kao napitak ili ga koristiti kao prilog uz jelo. Možda čak želite jesti i same omekšale suhe šljive, koje su bogate vlaknima. Možete ga čuvati u hladnjaku do 3 dana, u hermetički zatvorenoj posudi.