Ako vas je ikad mučio zatvor, znate koliko to teško može biti, a prema statistikama svaka deseta osoba pati od problema s neredovitim pražnjenjem crijeva.

Često čujemo da su crijeva ‘drugi mozak’ što dovoljno govori o njihovoj važnosti za ukupno zdravlje organizma. Zdravoj probavi i pravilnom funkcioniranju crijeva puno pridonosi način prehrane pa tako znamo da neke namirnice dovode do zatvora i ‘lijenih crijeva’, dok nam druge pomažu da se oslobodimo tog tereta i da reguliramo probavu.

Suhe šljive su dobre za zdravlje kostiju i probavu
Shutterstock 

Kad je riječ o namirnicama koje pomažu pri rješavanju zatvora, na samom vrhu popisa nalaze se suhe šljive. Sadrže koncentrirani sorbitol i vlakna, što im daje veći laksativni učinak od svježih šljiva. Sorbitol je vrsta šećernog alkohola koju mogu konzumirati dijabetičari jer ne zahtijeva lučenje inzulina. U crijevima se vrlo sporo prerađuje i do debelog crijeva stiže uglavnom poluprerađen, što dovodi do mekše stolice, piše Atma.

Suhe šljive.jpg
Shutterstock 

Upravo su suhe šljive glavna zvijezda mješavine koju je razvila Kanadska veteranaska bolnica u Quebecu, a koja pomaže pri brzom rješavanju zatvora. Pacijenti sa zatvorom jeli su u prosjeku jednu veliku žlicu ovog džema dnevno, što im je povećalo učestalost pražnjenja crijeva i smanjilo potrebu za laksativima u usporedbi s onima koji nisu jeli džem.

Kako se priprema laksativni džem

Sastojci: 150 g datulja (1 šalica), 150 g suhih šljiva (1 šalica), 1,5 šalica prokuhane vode (manje za gušći džem)

Džem od šljiva.jpg
Shutterstock 

Priprema: Datulje i suhe šljive narežite na komadiće. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Dobivena količina bi trebala biti za 20 porcija po 1 žlicu. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.

Možete ga jesti samog, mazati na kruh, dodati u jogurt, pahuljice...