OVO JE NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVIJETU: Regulira šećer i prazni crijeva pa kilogrami samo nestaju

Jednostavna namirnica se smatra najzdravijim doručkom na svijetu. Ako sumnjate da će vas zasititi, morate pročitati ove recepte

Shutterstock

Zobena kaša je najzdraviji doručak na svijetu, složili su se nutricionisti. Ali ovdje nije riječ o onim zobenim pahuljicama s dodacima, već pravoj 'seljačkoj' zobi žitaricama od cjelovitog zrna.

Dijetetičarka Beth Cervoni ima samo pohvale za doručak koji uključuje zob.

Shutterstock 

'Zobene pahuljice pune su proteina i dijetalnih vlakana - dvije velike stvari koje vašem tijelu trebaju', tvrdi ona.

Pola šalice zobi sadrži:

Mangan: 64% preporučene dnevne količine.

• Bakar: 18% preporučene dnevne količine.

Vitamin B1 (tiamin): 16% preporučene dnevne količine.

Magnezij: 13% preporučene dnevne količine.

• Fosfor: 13% preporučene dnevne količine.

Cink: 13% preporučene dnevne količine.

• Željezo: 10% preporučene dnevne količine.

Vitamin B5: 9% preporučene dnevne količine.

Kad pogledate ovu listu, vjerojatno vam je jasno zašto se zobene pahuljice smatraju najzdravijim doručkom.

3 razloga da jedete zobene pahuljice za doručak svako jutro:

1. Snižava kolesterol

Istraživanja pokazuju da dnevna zdjelica zobenih pahuljica može smanjiti vaš ukupni kolesterol i loš kolesterol koji začepljuje arterije.

Shutterstock 

2. Pomaže vam u održavanju razine šećera u normalnom rasponu

Zob sadrži puno vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što djeluje na kolesterol, beta-glukan također može usporiti apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.

Nakon što pojedete zobenu kašu, taj beta-glukan se razgrađuje u otopinu sličnu gelu koja oblaže vaša crijeva. Taj debeli sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u krvotok.

3. Izvrsne su za mršavljenje

Kada jedete zobene pahuljice, osjećaj sitosti traje dugo, što znači da nema grickanja između obroka, što znači i smanjenje težine, piše Kurir.

Shutterstock 

Priprema doručka:

Najbolje bi bilo da zob malo odstoji u vodi, oko 5 sati.Procijedite i kuhajte oko pola sata. Ovako skuhanu zob možete kombinirati za slana i slatka jela.

Dodate li mu sir i slaninu – imat ćete doručak koji će vas napuniti energijom.

Dodate li zobi voće i med, dobit ćete savršeno zdrav, slatki doručak.