Ovu hranu jedemo svako jutro, a nismo svjesni da nam šteti: Za zdrava crijeva doktori savjetuju da ih hitno izbacite

Doktorica otkriva koje 2 namirnice štete crijevima, a većina ih redovito konzumira.

Shutterstock

Neke namirnice pridonose zdravlju crijeva, dok druge mogu štetiti probavi, uzrokujući nadutost, probavne smetnje i stalne upale.

Takva hrana koja šteti zdravlju crijeva također usporava metabolizam i time pogoršava debljanje. Američka dijetetičarka i nutricionistica Abby Grimm izdvojila je 2 namirnice za koje svi misle da su zdrave, a štetne su za crijeva.

Žitarice s umjetnim sladilima

Kako bi poboljšali okus, mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i naštetiti zdravlju crijeva. Osim toga, nutricionistica sugerira da konzumacija umjetnih sladila može ometati prirodnu regulaciju apetita u tijelu i potencijalno pridonijeti povećanom unosu kalorija, a time i debljanju.

Shutterstock 

'Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima i hranjivim tvarima, već često sadrže šećer, šećerne alkohole i umjetne zaslađivače koji mogu poremetiti rad crijeva. Šećerni alkoholi mogu izazvati nadutost i grčeve u želucu te poremetiti sastav dobrih i loših bakterija u crijeva', kaže nutricionistica.

Voćni jogurti

Jogurti koji sadrže šećer mogu štetno djelovati na crijeva, jer uzrokuju nadutost i probavne smetnje. Pretjerani unos šećera može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i dovesti do upale, prenosi Espreso.

Shutterstock 

'Mnogi jogurti imaju previše dodanog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera potiče rast štetnih crijevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i probavnih problema. Određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače, za koje studije pokazuju da potencijalno mogu poremetiti sastav crijevne mikroflore i tako pridonose debljanju', ističe liječnica.