Palenta je izvrstan izbor za doručak jer je lagana, daje energiju i daje osjećaj sitosti te lakše prebrodite naporan dan. Iako je nekada bio čest na stolu, danas je pomalo zaboravljen, ali nikada nije kasno da ga ponovno uvrstite u svoj jelovnik.
Ova hranjiva namirnica napravljena je od kukuruzne krupice, dostupna je u različitim pakiranjima i može se pripremiti na mnogo načina.
Kukuruzno brašno ili griz imaju pozitivan učinak na zdravlje, a palenta je posebno pogodna za osobe osjetljive na gluten jer ga ne sadrži. Osim toga, palenta je zasitna i preporučuje se svim uzrastima.
Palenta je bogata prirodnim mastima, karotenoidima, koji pospješuju rad crijeva. Kukuruz također sadrži značajne količine fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.
Zbog niskog udjela kalorija, palenta je odličan izbor za mršavljenje. Brza i jednostavna za pripremu, blagog i ugodnog okusa, palenta vas zasiti bez osjećaja težine u želucu.
Palentu je preporučljivo jesti barem jednom tjedno jer čisti crijeva, ubrzava metabolizam i zdravija je alternativa pekarskim proizvodima.
Priprema traje samo 5 minuta:
Za jednu porciju prokuhajte 2 dl vode, dodajte žlicu soli i žlicu masti ili ulja. Kad voda zakipi maknite je s vatre i dodajte dvije i pol žlice palente. Miješajte na laganoj vatri 2-3 minute. Možete dodati sir, vrhnje, sjemenke lana, suncokreta, ajvar ili podliti toplim mlijekom, piše Espresso.