Zdravije od skupog lososa, a puno jeftinije: Najzdravije ribe na svijetu snižavaju tlak i kolesterol, pomažu radu srca

Evo koje vrste ribe su najzdravije.

Shutterstock

Liječnici i nutricionisti preporučuju da se riba jede najmanje 2 puta tjedno. Iako nisu sve vrste ribe dobre za zdravlje, a neke čak mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme, ribe i morski plodovi važan su izvor brojnih vitamina i minerala.

Masnija riba poput lososa i sardina također je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje nam pomažu održati zdravlje srca, kao i vitaminom D.

Evo koje vrste ribe su najzdravije.

Sardine

Shutterstock 

Odličan izbor za vašu tjednu porciju ribe su sardine zbog svoje pristupačnosti i hranjivosti. Prepune su omega-3 masnih kiselina kojih sadrže čak i više nego hvaljeni losos, a osim toga su odličan izvor kalcija i vitamina D neophodnih za zdravlje kostiju.

Losos

Losos također sadrži veliki broj hranjivih sastojaka. Znanstvenici su otkrili da bioaktivni spojevi specifični za lososa pozitivno utječu na zdravlje.

Shutterstock 

Otkriveno je da oni s visokim razinama ovih tvari u krvi imali veće smanjenje ukupnog kolesterola, kolesterola lipoproteina niske gustoće, triglicerida i apolipoproteina B, markera bolesti srca.

Pastrva

Vedran Bošković 

Jedete li pastrvu samo jednom tjedno, možete smanjiti kolesterol, ojačati krvne žile i živce te izbjeći probleme s pamćenjem u starijoj dobi.

Bakalar

Shutterstock 

Bakalar pruža dovoljno proteina i esencijalnih B vitamina, a istovremeno je blagog okusa i odlično se slaže s raznim jelima pa je dobar izbor za one koji baš i ne luduju za okusom ribe, a željeli bi povećati unos ove namirnice.

Brancin

Shutterstock 

Mediteranski brancin nudi nemasni izvor proteina bogat vitaminom D, podržava imunološku funkciju i apsorpciju kalcija. Njegova mala veličina i lako uklanjanje kosti čine ga popularnim izborom za pripremu cijele ribe.

Zubatac

Shutterstock 

Ova plava riba smatra se izuzetno korisnom za ljude jer sadrži obilje fosfora, kalija, kalcija, natrija i željeza.

Skuša

Skuša ima bogat, specifičan okus i smatra se jednom od najhranjivijih riba. Bogat je izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12, kao i izuzetno važnog vitamina D.

Shutterstock 

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu skušu imaju niži krvni tlak i manje kolesterola u krvi. Zahvaljujući vitaminu D, skuša je dobra i za zdravlje kostiju. Uz njega, za gustoću kostiju važni su bakar i selen, kojih također ima u skuši.