Najbolji skijaš Hrvatske svih vremena, sad u mirovini, 41-godišnji Ivica Kostelić, sportsku karijeru i naporne treninge zamijenio je mirnijm obiteljskim životom, u kojem uživa sa suprugom Elin, Islanđankom i bivšom skijašicom, i njihovom djecom, petogodišnjim Ivanom, godinu dana mlađim Leonom i sestrama blizankama, Janom i Katom, koje su im stigle u ožujku prošle godine. Borba za prvo mjesto na svjetskoj ljestvici i olimpijsko zlato ustupila je mjesto neprospavanim noćima, mijenjanju pelena i hranjenju kašicom, ali i neizmjernom osjećaju ljubavi prema djetetu koji ispunjava srce roditelja. Ivici je priznao da mu je drago što svoje roditeljsko iskustvo može podijeliti s kolegom skijašom, Amerikancem Tedom Ligetyjem, dvostrukim osvajačem olimpijskog zlata koji je odnedavno dobio blizance, i koji je upravo najavio kako odlazi u mirovinu. Ivica se prisjetio trenutka kad su Ted i on prije 15 godina primali svoje prve olimpijske medalje te nam je otkrio dijele li njih dvojica jedan drugome savjete oko brige za obitelj, a priznao nam je i kakav je otac, budi li se često po noći zbog blizanki te kako se braća slažu sa sestricama.

Ivica Kostelić progovorio o obiteljskom životu
Instagram 

Uvijek sam priželjkivao veliku i skladnu obitelj

Kad se prisjetite velikog trenutka prije 15 godina kad ste primili svoju prvu olimpijsku medalju, u društvu Teda Ligetyja, jeste li tad mislili da ćete 15 godina kasnije imati četvero djece, biti u skladnom braku i skijati isključivo - za svoj gušt? 

Život mi se otad jako promijenio. Nema više programiranog života usmjerenog samo k jednom cilju i svakodnevnog naprezanja, tempo je sada neusporedivo laganiji. Uvijek sam priželjkivao veliku i skladnu obitelj, ali dok sam se natjecao bio sam koncentriran na svoje skijanje i rezultate, cijeli život sam posvetio samo tome. Nisam baš puno razmišljao o tome što će biti za 15 godina.

Ted i ja imamo odnedavno blizance

Vaš kolega Ted ima troje djece i odlazi upravo u skijašku mirovinu. Rekli ste da mu tajming ne može biti bolji jer ste u posljednje vrijeme ionako s njim pričali samo o pelenama i djeci. Opišite nam malo vaše prijateljstvo s Tedom, koliko traje? Kakva su njegova iskustva s djecom? Dajete li jedan drugome savjete?

Teda poznajem od kada se on počeo probijati u Svjetskom kupu, oko 2005. Prije nego je postao tako jak u veleslaomu, glavna mu je disciplina bila slalom, a potom kombinacija. Ne mogu reći da nas veže prijateljstvo, prije bih rekao da je to dugogodišnje poznanstvo. Susrećemo se na utrkama Svjetskog kupa pa ćaskamo. Skijaši obično pričaju o materijalu, treningu, utrkama ili zdravstvenim problemima. Ted i ja imamo odnedavno blizance pa nismo uopće pričali o skijaškim temama već o obitelji i "problematici" podizanja blizanaca.

Ponekad noći znaju biti užasne

Kako Jana i Kata napreduju? Kakve su po karakteru, kako se slažu? Spavaju li po noći?

Odlično napreduju, po karakteru su dosta različite, a za sada se dobro slažu. Spavanje kako kada. Ponekad je dobro, a ponekad noći znaju biti užasne.

Kako se Ivan i Leon slažu s Janom i Katom? Znaju li biti ljubomorni ako vi i supruga dajete više pažnje curama?

Ne, dečki su se pokazali u jako lijepom svjetlu, tetoše sestrice i pomažu nam. Čak sam malo iznenađen u kolikoj mjeri se viteški odnose prema njima.

Ivica Kostelić progovorio o obiteljskom životu
Story 

Leon je prije dvije godine stao na skije. Je li mu se i Ivan u međuvremenu pridružio na skijama? Jesu li naslijedili od vas i supruge ljubav prema tom sportu?

Ivan je već dosta spretan na skijama i žao mi je da se ove godine zbog situacije nije počeo razvijati unutar skijaškog kluba; to ćemo ostaviti za sljedeću sezonu. Leon je sve bolji. Rado se skijaju. Poveo sam ih nekoliko puta sa sobom ove zime na Sljeme i u Austriju.

Na koje sve načine su djeca obogatila vaš život? Koliko vas je očinska uloga promijenila kao čovjeka?

Mislim da su djeca najveće bogatstvo. Što se tiče očinstva, za eventualne promjene je vjerojatno najbolje upitati moju okolinu, ali ono što sam primjećujem je manja sklonost riskiranju nego prije.