Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA STORY.HR ISPRIČAO DETALJE

TONČI HULJIĆ SKLADAO PRVU POP MISU U SVIJETU 'Praktični sam vjernik'

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Duhovnost se ljudima lako može približiti glazbom, smatra splitski umjetnik

Izvor: Jadran Babić

Mjesec i pol dana - toliko je trebalo našem proslavljenom skladatelju i tekstopiscu Tončiju Huljiću da sklada prvu pop misu u svijetu, a nazvao ju je 'Missa mediteranea'. Ponekad, tvrdi, tijekom rada na njoj nije znao koje je doba dana ni noći, ali osjećao se kao 'oruđe u Božjoj ruci'. Ipak, od ideje do realizacije nije prošlo toliko kratko vrijeme. Riječ je o projektu koji se dugo 'kuhao', a podršku mu je pružio i kapelnik splitske katedrale don Šime Marović. 

Praktični sam vjernik koji je tijekom godina oko sebe primijetio poruke

 'Praktični sam vjernik koji je tijekom godina oko sebe primijetio poruke, svojevrsne impulse da se uhvatim skladanja mise. Iako je na trenutke izgledalo kao nemoguća misija, i ponekad sam se pitao čemu ja tu mogu novo doprinijeti, na koncu sam shvatio da ima razloga. Mislim da se duhovnost i vjera ljudima lako mogu približiti uz pomoć glazbe', rekao nam je Tonči Huljić. Pop misa, odnosno sakralni koncert u trajanju od 44 minute nastao je na temelju liturgijskog misnog teksta na latinskome jeziku (sastavljena je od misnih dijelova: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Benedictus, Agnus Dei), a sam jezik autoru se toliko svidio da razmišlja čitav novi CD s bendom Madre Badessa snimiti upravo na latinskom. 

U Splitu je upoznao varaždinskog likovnog umjetnika Nikolu Vudraga s kojim trenutno radi na vizualizaciji čitavog projekta pop mise. Jedan dio mise skladala je (i otpjevat će ga) njegova kćerka Hana, 30-godišnja glazbenica, a ostatak koncerta izvodit će zbor i orkestar splitskog HNK te, naravno, sam Tonči Huljić s pratećim glazbenicima. Na sceni bi, stoga, trebalo biti oko 50 ljudi. Prvi će put 'Missa mediteranea' biti izvedena u sklopu Splitskoga ljeta 6. kolovoza. Točna lokacija, zbog epidemioloških mjera trenutno nije poznata. 

'Čovjek planira, Bog se smije'

 'Čovjek planira, Bog se smije, tako da mi je o planovima teško govoriti. Naučio sam to tijekom godina, ali volio bih kada bismo otišli i na turneju s ovim sakralnim koncertom. Jednostavno puštam da budem vođen. Mislim da će interes publike biti velik, ipak – ne piše Huljić mise svaki dan', rekao nam je skladatelj s osmijehom. 

Povezane vijesti

Huljiću ovo nije prva skladba koja ima biblijsku tematiku – svi pamte njegov eurovizijski hit 'Marija Magdalena' koji je otpjevala Doris Dragović osvojivši četvrto mjesto u Izraelu 1999. 

'Moja je strast instrumentalna glazba i trenutno intenzivno radim na tom segmentu svoje karijere. Čini mi se da nikad u životu nisam toliko radio, za mene nema stajanja...', zaključuje skladatelj. 

Najčitanije

Najnovije