Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goran Grgić: 'Ljeto je, igramo pod zvijezdama, okruženi maslinama i morem'

U amfiteatru okruženom tisućljetnim maslinama i morem smjestio se Novaljski trijatar, a njegov osnivač, glumac Goran Grgić, otkriva program

 Izvor: Story arhiva

I ovo ljeto održava se kazališni festival Novaljski trijatar na otoku Pagu. “Svaka predstava donese svoj svijet, stil i temu, ali najviše me privuče dobra glumačka igra”, govori njegov os­nivač i nagrađivani glumac Goran Grgić. Otkrio nam je detalje o ovogodišnjem programu, smijehu kao nasušnoj potrebi i ljetnim planovima.

Story: Novaljski trijatar se održava 16. put, a sve zahvaljujući vašoj organizaciji. Što ste pripremili?
Festival je otvoren predstavom ‘Mistero Buffo’ u izvedbi Dražena Šivaka, a zatvorit ćemo ga 22. kolovoza predstavom kazališta Moruzgva ‘Jel’ tako, Zorane?’. Tada ćemo Eciji Ojdanić dodijeliti nagradu Kate Novaljka za prošlogodišnju izvedbu monodrame ‘Vla Vla Vlajland cabaret’. Publika će vidjeti i predstave ‘Uvijek će nam ostati ljubav’ teatra Rugantino, ‘Boksačko srce’ istog teatra u koprodukciji s kazalištem Planet Art, ‘Ne daj se, Njofra!’ Kazališne grupe Lectirum, ‘Ženici’ Kazališne družine Ritam igre i ‘Guja u njedrima’ Gradskog kazališta Požega.

Story: Što gledatelji mogu očekivati?
Predstave isprepletene humora i tragedijom, komediju o metamorfozama ljubavi, dirljivu melodramu s nizom duhovitih dijaloga, gastarbajterskih priča, crni humor i obiteljske priče.

Story: Koju ste lokaciju za održavanje izabrali ove godine?
Jednu od najljepših lokacija, Vrtove lunjskih maslina. Mo­derni amfiteatar okružen morem i tisućljetnim maslinama. Inspirativno okruženje.

Story: Jeste li imali puno zavrzlama oko organizacije zbog pandemije?
Konzultiramo se s više strana kako na najbolji način pristupiti organizaciji gledališta. Ljeto je, igramo pod zvijezdama i imamo veliku širinu. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i da nećemo morati prelaziti u zatvoreni prostor.

 Izvor: Story Press / Nadio Kralj

Story: Što mislite, po čemu se vaš kazališni festival razlikuje od ostalih?
Mislim da nije od krucijalne važnosti da je drukčiji od svih. Važnije mi je da smo stvorili tradiciju igranja raznolikih kvalitetnih predstava, da kazališne trupe mogu računati na pozornicu gdje postoji mogućnost igranja, ali i da publika zna da je svake ljetne nedjelje po jedna predstava u sklopu Novaljskog trijatra.

Story: Čini li vam se, s obzirom na humoristični ton komada koji će se moći pogledati na Pagu, da ljudima kronično nedostaje smijeha?
Da, podnaslov Trijatra bi mogao biti i festival smijeha, jer i mojim izborom, ali i ponudama predstava koje kreću na putovanja prevladavaju naslovi koji, uz sve ostalo, imaju namjeru nasmijati publiku. Smijeha nikad dosta. S druge strane, napraviti dobru komediju nije lako.

Story: Gdje ga vi pronalazite?
Glumac Ricky Gervais oduševi me svakim novim projektom. Često se vraćam klasičnim holivudskim, ali i nenadmašnim francuskim komedijama.

Story: Kakvi su vam planovi za ljeto?
Uhvatiti što više dana u hladovini uz more. S ‘Muškar­cima.hr’ imamo malu turneju. Na Split­skom ljetu gostujemo predstavom ‘Kad svijeće utihnu’. U Dubrovniku sam s kazalištem Moruzgva na kraju ljeta. U posljednje vrijeme radio sam na nekoliko predstava, sad ih želim s veseljem igrati.

Povezane vijesti

Magazin

Royals