Ispred Buckinghamske palače sinoć je održan veliki koncert u časti 70 godina na prijestolju kraljice Elizabete ll.

Diana Ross, rock grupa Queen, Duran Duran, Alicia Keys i mnoge druge zvijezde nastupile su pred 22.000 ljudi okupljenih na otvorenom, a taj je koncert zaokružio treći dan četverodnevne proslave kraljičina platinastog jubileja, piše The Washington Post.

96-godišnja kraljica nije prisustvovala koncertu, ali ga je pratila putem videoveze. Sve je oduševila i u videoporuci u kojoj se pojavila s još jednim nacionalnim blagom – medvjedićem Paddingtonom – i tako pokazala da itekako ima smisla za humor.

Kraljica je otkrila da dijeli Paddingtonovu ljubav prema sendvičima s marmeladom u duhovitom videu kojim je otvoren koncert, a na njezinom službenom Instagram profilu osvanula je i fotografijama s legendarnim medvjedićem.

Na kraju se su javnosti obratili princ Charles te njegov sin princ William. Kraljičin najstariji sin i nasljednik prisjetio se popisa svjetskih čelnika s kojima se Elizabeta se dosad susrela, ali i beskrajnih hrpa papira koje je pregledavala tijekom vladavine.

Kraljica nije prisustvovala nijednoj svečanosti od četvrtka, a iz palače kažu da je to zato jer joj je teško kretati se. Nije bila ni na konjskoj utrci u Epsomu u subotu, što inače nikada ne propušta.

U petak je kraljica preskočila posebnu i misu u njezinu čast u katedrali sv. Pavla u Londonu, a dužnosnici palače rekli su da se ne osjeća dobro.

Kraljičinu proslavu jubileja mnogi su jedva dočekali i kako bi vidjeli što će se dogoditi tijekom posjeta princa Harryja i Meghan Markle kojima je ovo bilo prvo javno pojavljivanje u Velikoj Britaniji otkako su se povukli s kraljevskih dužnosti i prije dvije godine preselili u Kaliforniju. Kraljica je sada imala priliku konačno upoznati njihovu kćerkicu Lilibet, koja je po njoj dobila i ime.

Više fotografija kraljevske obitelji pogledajte u galeriji.

Profimedia Kraljica Elizabeta slavi 70 godina vladavine